TARIM’DAN ŞİKAYETÇİ VATANDAŞA CEVAP!
Tarım ve Orman İl Müdürü Necmettin Yoldaş, Dodurgalı Mestan Aydemir isimli vatandaşın tarım müdürlüğüne yönelik şikayetlerine cevap verdi.
Vatandaşın gazetemize yaptığı açıklamada dile getirdiği eleştiriler üzerinden beldede gerçekleştirilen çalışmaları anlatan Müdür Yoldaş, “Beldemizle ilgili Bakanlığımız olarak her türlü eğitim yayım ve desteklemeler yürütülmektedir” ifadelerini kullandı.
Tarım ve Orman İl Müdürü Necmettin Yoldaş, gazetemize yaptığı yazılı açıklamada, şunları kaydetti:
“Öncelikle beldedeki röportajlara bakıldığında haber yapılırken dahi ilçe müdürlüğümüzün 11AV041 plakalı hizmet aracımızın alanda oldığu görülmekte hayvancılıkla ilgili aşılama küpeleme ve hayvan besleme konularında bilgilendirme çalışmalarının olduğu görülmektedir.
Yapılan tespitlerde beldede ekilen alan iddia edildiği gibi 30.000 dekar olmayıp ÇKS ye kayıtlı 5.725 dekar alan olup, ürün en çok hububat, macarfiği, nadas alanları görülmektedir. Bölgede poli kültür üretim sürekli desteklenmekte olup baklagil, hububat, yem bitkileri, nadas uygulamalı münavebe uygulanmaktadır. İlçemiz genelinde başlatılan yağlık sanayi bitkisi olan ayçiçeği ekilişlerinin yaygınlaştırılması kapsamında 2018 yılı ekim sezonunda belde de ikamet çiftçilerimizle ile planlama yapılmıştır. Bu amaçla çeşit tespiti ve ekimi hasatı konusunda ilçemiz sebze üreticileri birliği ile koordine yapılmıştır.
Beldemizde tohum kalitesinin artırılması ve temiz tohum elde edilmesi amacıyla 2,5 ton/saat kapasiteli yeni sellektör kurulmuştur.
Önceki yıllarda ekilen buğday çeşidinin verimlilik ve dayanıklılık açısından mukavemetinin yetersiz hale gelmesinin tespiti ile denemeler sonucunda ilçemize ve beldemize uygun olduğu tespit edilen çeşitler yaygınlaştırılmıştır. İlçemiz ve beldede yapılan ekilişler ekilişten hasata kadar sürekli kontrol edilmekte hastalık ve zararlı tespitleri yapılmakta hastalık ve zararlıya rastlanıldığında çiftçilerimizi bilgilendirerek gerekli önlemleri almaları sağlanmaktadır. Hasat çalışmaların sürekli sahada kontroller yapılarak hasat çalışmalarının bakanlığımız normlarına uygun yapılması sağlanmaktadır.
Beldemiz ÇATAK programına alınmış ve çiftçiler Çatak konusunda toplantı, duyuru ve ilan vasıtalarıyla bilgilendirilmiştir.
Beldemizde genç çiftçi projesine özel önem verilmiş, 3 yılda belde de ikamet eden yada ikamet etmeyi taahhüt eden 4 çiftçimize 160 baş koyun, 5 çiftçimize 25 baş damızlık düve dağıtımı, 1 çiftçimize 40 kovan arı ve malzemesi verilerek 10 genç çiftçimiz tarım ve hayvancılığa teşvik edilmiştir. Hayvancılığın geliştirilmesi amacıyla 10 çiftçiye hayvan sayısını 15 e tamamlamak üzere bilgilendirme yapılarak İlgili kuruma başvuruda bulunmaları sağlanmıştır. Ayrıca Bakanlığımızın uyguladığı 300 koyun projesinden ön elemeyi kazanan 2 çiftçimiz bilgilendirme çalışmaları yapılarak eksiklerinin tamamlanması sağlanmıştır.
Ayrıca genç çiftçi bayanların meslek edindirilmesi ve desteklenmesi projesi kapsamında beldemizden 16 kadın çiftçimize 32 saat (4 gün) eğitim verilerek proje hazırlamaları sağlanmıştır. 2018 aralık ayı içerisnde belde de sürü yöneticisi kursu projelendirilmiş onaylanmış ve 20 çiftçimiz kursa katılarak 120 saat kurs almış olacaklardır.
İddia edildiği gibi kurumumuzda 40 personelimiz olmayıp 8 i idari personel olmak üzere 27 mevcudumuz vardır. Bunlardan yalnızca 9 kişi sigar kullanmaktadır.
Görüleceği üzere beldemizle ilgili Bakanlığımız olarak her türlü eğitim yayım ve desteklemeler yürütülmektedir."
Kaynak:Ahmet MEŞE
Bu haber toplam 2388 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.