TMO’nun açıkladığı fiyatlar memnun etmedi!
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) buğday hasadının başlamasıyla birlikte hububat alım fiyatlarını açıkladı.
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) buğday hasadının başlamasıyla birlikte hububat alım fiyatlarını açıkladı. Buna göre, ekmeklik buğday için ton başına 9,250 TL ve makarnalık buğday için 10,000 TL fiyat belirleyen TMO, arpa fiyatını ton başına 7,250 TL olarak belirledi.
Osmaneli Ziraat Odası Başkanı Orhan Uğur, TMO tarafından açıklanan fiyatların üreticileri memnun etmediğini belirterek, “Açıklanan buğday alım fiyatı çiftçimizi hayal kırıklığına uğratmıştır. Fiyatlar yeniden revize edilmelidir” dedi.
“KORKTUĞUMUZ BAŞIMIZA GELECEKTİR”
Çiftçilerimizin açıklanmasını dört gözle beklediği buğday alım fiyatı TMO tarafından kg başına 9 lira 25 kuruş + 1.75 kuruş prim desteği dahil olmak üzere 11 lira olarak açıklandı. Çiftçilerimizin bu hasat sezonundan beklentisi, yüksek girdi maliyetlerine rağmen borç yükü altına girerek binbir emekle ürettikleri buğdayı iyi bir rakama satmak, borçlarını ödemek ve geçimini sağlamaktı fakat açıklanan bu fiyatla Çiftçilerimiz büyük hayal kırıklığına Uğramıştır. Açıklanan bu rakamlar piyasadaki buğday fiyatlarını kötü etkileyecek ve iyice aşağı çekecektir. Maalesef önümüzdeki dönemlerde korktuğumuz başımıza gelecektir. Bu fiyatlarla buğdaydan zarar eden üreticimiz üzülerek ifade ediyorum ki önümüzdeki yıllarda buğdaydan uzaklaşacak, üretim azalacak ve ülkemizin gıda güvencesini sağlayan buğday ürünü gıda güvenliği konusunda ülkemizi sıkıntıya sokabilecektir.
“FİYATLAR YENİDEN REVİZE EDİLMELİDİR”
Hala geç kalınmış değildir. Bunun önüne geçmenin yolu açıklanan buğday alım fiyatının revize edilerek yeniden belirlenmesidir. Yani çiftçimize emeğinin karşılığı olan ürettiği ürünün para etmesini sağlamaktır. TÜİK verilerine göre buğday ekim alanları her yıl giderek azalmaktadır. Yani çiftçimiz zarar ettikçe üretimden çekilmektedir. Buğdayında birçok ürünün hammaddesi olduğunu düşünürsek stratejik olarak ihmal edilemez bir ürün olduğu çok açıktır. Bazı dönemlerde paramız olsa dahi gıdaya ulaşamadığımız gerçeğini hiçbir zaman unutmamamız gerekmektedir. Buradan hareketle girdi maliyetlerindeki artışlar ve enflasyon oranı göz önünde bulundurursak, açıklanan buğday fiyatı bu durumlar düşünülerek yeniden revize edilmeli Çiftçimizin hayal kırıklığı ortadan kaldırılmalıdır.
“ÇİFTÇİMİZ ÜZERİNE DÜŞENİ FAZLASIYLA YAPMIŞTIR”
Özellikle son dönemde yaşadığımız ve dünyayı adeta çaresiz bırakan koronavirüs salgını, deprem ve oluşan savaş risklerinden de anlaşıldığı üzere gıdaya olan ihtiyaç Türkiye tarımının ve çiftçisinin ne kadar önemli ve kutsal bir vazife üstlendiğini yani ihmal edilemez olduğunu bir kez daha bizlere göstermiştir. Çiftçilerimiz de bunun bilinci ile üretimine ara vermeden devam etmektedir. Çiftçilerimizden her zaman 1 karış bile araziyi boş bırakmadan ekip biçmesi istenmektedir. Çiftçilerimiz bu talebi hiçbir zaman geri çevirmemiş yağmur çamur demeden en zor gününde bile tarlasını terk etmemiş üretimden vazgeçmeyerek üzerine düşeni fazlasıyla yapmıştır. Bu zorlu mücadelenin sonunda da emeğinin karşılığını da haklı olarak beklemektedir.
“ÇİFTÇİLERİN BEKLENTİSİ KARŞILANMALIDIR”
Genel Başkanımız sayın Şemsi Bayraktar da sayın Cumhurbaşkanımıza çiftçilerimizin buğday fiyatları konusundaki mağduriyetinin giderilmesi konusunda bir mektup yazmıştır. Sayın Genel Başkanımıza yapmış olduğu bu girişimlerden sonuç alacağına dair inancımız tamdır. Buradan hareketle çiftçilerimiz acilen fiyatların revize edilmesini beklemektedir. Buğday alım fiyatları geç kalınmadan yeniden belirlenmeli Çiftçimizin beklentisi karşılanmalıdır.” ifadelerini kullandı.
Bu haber toplam 640 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.