VALİ ŞENTÜRK BİÇERDÖVERLE HASAT YAPTI
Bilecik'te gerçekleştirilen kentteki ürün çeşitliliği ile verimli toprak yapısının tanıtımının yapıldığı 'Tarla Günü'nde Vali Şentürk biçerdövere binerek hasat yaptı.
Tarım ve Orman İl Müdürlüğü teknik personeli ekilişinden hasadına kadar olan bölümünde görev aldığı, 72 çeşit ekonomik ürün yelpazesi bulunan ve 1 milyon 250 bin dekarlık elverişli arazisiyle tarımın göz bebeği olmaya aday olarak gösterilen Bilecik, tarım alanında iddialı olduğunu Alpagut köyünde gerçekleştirilen ''Buğday demonstrasyon çalışması ve tarla günü'' etkinliğinde anlatıldı.
Alpagut köyünde 20 dekar alanda 4 çeşit buğday ekimi ve ekimi yapılan buğdayların gelişim durumları müdürlük teknik personelince ekilişten hasat edilinceye kadar olan kısmında görev aldı. Buğdaylar Bilecik'te 10 köyde 13 çiftçiyle 110 dekar alanda denenirken, ekimi yapılan köylerin seçiminde köylerin rakımları, sıcaklık durumları ve toprak özellikleri gibi faktörler göz önünde bulunduruldu.
Hangi buğday çeşidinin ilin hangi bölgesinde daha iyi verim ve kalite özelliğine sahip olduğunun değerlendirildiği çalışmalarda, yerli buğday tohumlarının çoğaltılması amacıyla Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden alınan 8 çeşit buğday tohumu ekilişi yapılmıştır.
Vali Bilal Şentürk, ''Buğday demonstrasyon çalışması ve tarla günü'' etkinliğinde, Bilecik'in sanayi kentinin yanında ciddi bir tarım kenti olduğunu vurgulayarak, kentte büyük bir ürün yelpazesinin bulunduğuna dikkati çekti.
Bilecik'te tüm birimlerin el birliği içerisinde daha iyi bir gelecek hazırlamak ve daha üretken kılabilmek adına samimi gayretler içerisinde çalışmalarını yürüttüklerini belirten Vali Şentürk, şöyle konuştu:
''Çalışmaların daha anlamlı bir hale gelebilmesi için çalışmaya konu olan muhatap kitle tarafından da benimsemesi gerekiyor. Tarımsal faaliyetlerle ilgili olarak çiftçimiz, üreticimiz, toprakla iştigal eden insanımız benimsemezse bizim çalışmalarımız maalesef havada kalıyor. Bilecik çiftçisi yeniliklere son derece açık. Kaliteli tohum etkili bilimsel yöntemlerle yapılan zirai çalışmalarla birim alanından elde edilen verimin artışıyla en azından toprakla uğraşan çiftçimizin daha çok gelir elde etmesi ve daha görevde olması mümkün. Topraktan beslenen insanlar olarak kendi imkanlarımızla yurt dışına döviz harcaması yaparak değil de kendi ürettiğimizi tüketmek suretiyle kendi ekonomimizi daha dinamik tutmak gibi bir imkan söz konusu oluyor.''
Toprakla uğraşan insan sayısını çoğaltmak isteriklerini aktaran Vali Şentürk, ''Toprakla uğraşan insanımızı arttırmak zorundayız. Şehirlere göç etmiş insanımızı geri getirme şansımız var mı? Ne kadar mümkün? Çok mümkün değil ama şehirde de otursa, fabrikada da çalışsa bir taraftan toprağını değerlendirerek ondan da yüksek gelir elde etme imkanlarını devreye sokmak zorundayız. Çalışmanın sınırı yok. Ömrümüzü oturarak, masa başında geçirmemiz sağlığımız açısından da sorumluluklarımız açısından da doğru değil. Daha üretken olmak zorundayız.'' diye konuştu.
Devlet olarak her zaman çiftçinin yanında olduklarını ve olmaya devam edeceklerini ifade eden Vali Şentürk, ''Ya buğday ekeceğiz arazinin vasfına göre, ya kiraz ekeceğiz, ya ceviz ekeceğiz ya da çilek ekeceğiz. Biz topraklarımızı boş bırakmayacağız. Bırakmamız lazım bu noktada üretken olanın elinden devlet olarak her birimimizle beraber tutmamız lazım, tutuyoruz ve tutmaya da devam edeceğiz.'' görüşlerini aktardı.
Tarım ve Orman Müdürü Necmettin Yoldaş ise Bilecik'te ekonomik yelpazesi bulunan ürün bulunduğuna dikkati çekti.
1 milyon 250 bin dekarlık elverişli araziye sahip olduklarının altını çizen Yoldaş, ''Bu kapsamda bunun içerisinde yaklaşık olarak dört yüz bin dönüm kadar hububat alanı olarak değerlendiriliyor. Dolayısıyla bizlerde ilimizde ata tohumların yetiştirilmesi ve verimin yükseltilmesi için sayın cumhurbaşkanımızın direktifleri doğrultusunda bizler ilimizde yeni çeşit denemesi ve bu çeşitlerinde verim ortalamasının yüksek olabilecek düzeye çekilmesi için dört tane çeşit denemesi yaptık. Bulunduğumuz tarlada ekim yaptık ve ekiminden hasadına kadarki aşamaları teknik personel tarafından kayıt altına alındı ve arazide çalıştı.'' dedi.
Şeyh Edebali Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Zeki Mut da kendisinin uzun yıllardır buğday konusunu üzerinde çalışmalarının bulunduğunu anlattı.
Buğdayın hem dünyanın hem de Türkiye'nin vazgeçemeyeceği 3-4 bitkiden birisi olduğunu dile getiren Mut, ''Beslenmemizin temeli buğdaydır. Buğdayı nasıl elde edeceğiz? Kaliteli bir tohumluk kullanarak elde edeceğiz. Verimliliği sağlamak için en önemli şart kaliteli, yüksek verimli tohumluk kullanmaktır.'' diye konuştu.
Etkinlik, müzik dinletisi, ''Verim tahmini için halka atılması'', hasat duasının yapılması ve Vali Şentürk'ün biçerdöverle hasat yapmasıyla sona erdi.
Kaynak:M. Bahadır ORAL
Bu haber toplam 2620 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.