Bahçelievler Yerleşmesi masaya yatırıldı
Bilecik Belediyesi, Şeyh Edebali Üniversitesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliğinde; Bilecik’te Arkeoloji çalıştayı düzenlendi.
Bilecik Belediyesi, Şeyh Edebali Üniversitesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliğinde; Bilecik’te Arkeoloji çalıştayı düzenlendi.
Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen çalıştayda; günümüzden 9100 yıl öncesine dayanan ve TÜBİTAK tarafından onaylanan Batı Anadolu’nun en eski yerleşim yeri olarak kayıtlara geçen Bahçelievler Yerleşmesi’nin dünü, bugünü ve yarını masaya yatırıldı. Alanında uzman birçok önemli ismin katıldığı çalıştay 4 oturum halinde gün boyu devam etti.
Açılış konuşmaları ile başlayan çalıştayın devamında “Batı Anadolu ve Trakya’da tarih öncesi arkeoparklar”, “Bahçelievler kazı sonuçları ve değerlendirmeler”, “Bahçelievler kazı sonuçları ve değerlendirmeler (Taş ve Kemik)” başlıkları altında oturumlar gerçekleştirildi.
TARİH YENİDEN ŞEKİLLENDİ
Çalıştayın açılış konuşmasına gerçekleştiren Bilecik Belediye Başkan Vekili Melek Mızrak Subaşı, “Her köşesinden tarih fışkıran şehrimiz, bu kazı sayesinde bölgenin en eski, en özgün kültürünü de sahip olduğunu kanıtladı.” dedi.
Başkan Vekili Subaşı, konuşmasında, şunları kaydetti:
“Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Bilecik, geçtiğimiz yıllarda başlatılan ve Bilecik Belediyesi olarak desteklediğimiz Bahçelievler Kazısı ile en eski yerleşimcilerine ‘merhaba’ dedi.
Bu buluşlarda elde edilen bulgular eski komşularımızın Batı Anadolu’nun en eski yerleşimcileri olduğunu belirledi. Her köşesinden tarih fışkıran şehrimiz, bu kazı sayesinde bölgenin en eski, en özgün kültürünü de sahip olduğunu kanıtladı.
Bizleri oldukça heyecanlandıran Bahçelievler Kazısında bulunan birçok buluntu tarihin yeniden şekillenmesine sebep oldu. Batı Anadolu’nun en eski müzik aletinin ezgilerini ve bulunan seramik kalıplarının eşsiz güzelliğini ruhumuzda hissetmek inanın tarihi olmayan bir duygu.” ifadelerini kullandı.
9 BİN YIL ÖNCESİNE DAYANDIĞI KANITLANDI
Kazı çalışmalarına başkanlık eden Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi (BŞEÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erkan Fidan ise kazı çalışmaları sonrasında yapılan Karbon 14 analizleri ile yerleşmenin günümüzden 9 bin yıl öncesine ait olduğunun kanıtlandığını aktardı.
Doç. Dr. Erkan Fidan konuşmasında şunları söyledi: “Kazılardan hemen sonra Bilecik Belediyesi ile, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’nin bir protokolüyle 20’nin üzerinde yas tayini, karbon 14 analizi yapıldı. Bu yaş tayini sonuçlarıyla yerleşmenin günümüzden 9 bin sene önce kurulduğu ve yaklaşık 1000 yıl boyunca burada yaşamın devam ettiği anlaşıldı.”
Çalıştaya; Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi’nden Doç. Dr. Erkan Fidan, YL Öğretim Özgür Düzgün, İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, Hacettepe Üniversitesinden Prof. Dr. Yılmaz Selim Erdal, Doç. Dr. Neyir Kolankaya Bostancı, Ege Üniversitesinden Doç. Dr. Zafer Derin, İstanbul Teknik Üniversitesinden Doç. Dr. Zeynep Eres Özdoğan, İstanbul Üniversitesinden Doktorant Sezer Seçer Fidan, Öğr. Görevlisi Hüreyla Balcı, Doç. Dr. Emre Güldoğan, Uşak Üniversitesinden Doç. Dr. Mehmet Ali Yılmaz, Çanakkale 18 Mart Üniversitesinden Dr. Öğretim Üyesi Savaş Sarıaltun, Batman Üniversitesinden Dr. Öğretim Üyesi Can Yümni Gündem, Doktorant Sultan Sarı ve Berlin – Frei Üniversitesinden Doktorant Hazal Azeri konuşmacı olarak katıldı.
Açılış konuşmalarının ardından çalıştayın oturumları gerçekleştirildi.
Bu haber toplam 660 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.