ERKEKLER PİŞİRDİ, KADINLAR AFİYETLE YEDİ
Bilecik'te düzenlenen bir etkinlik kapsamında bu sefer erkekler pişirdi, bayanlar doyasıya yedi. Erkeler kendi elleriyle yaptıkları keşkeği yine kendi elleriyle ikram etti.
Bilecik Belediyesi Yaşayan Kent Müzesi bahçesinde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla müze çalışanı erkekler odun ateşinde yaptıkları Horozlu Keşkeği daha sonra müzeye ziyarete gelen bayanlara ikram ettiler. Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı'nın da yardım ettiği Horozlu Keşkeği ilk olarak eşi Fatma Yağcı'ya ikram etti. Yapılan etkinlik hakkında bilgi veren Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, "Bilecik Belediyesi Yaşayan Şehir Müzemiz gerçekten gelenek, göreneklerimizi ve kültürümüzü yaşatarak öğretmeyi amaçlayan bir noktada. Onun için her etkinliğimizi bizzat kendimiz yaparak, uygulayarak gösteriyoruz. Yarın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü. Bu vesileyle özellikle bizlerin hazırladığı hanım kardeşlerimize ikram ettiğimiz Bilecik’in geleneksel keşkeği ikram etti. Bu keşkeği yapmak hakikaten biraz zor bir iştir. Keşkeye tadını katan, lezzetini katan ve bereketini katan el birlik içerisinde yapılması. Keşkek ve aşure özel organizasyonla yapılır bizim geleneklerimizdendir. Herkes bir tutam bir katkı sağlar. Birlikte karıştırılır, birlikte olur. Bizde bugün özellikle hanım kardeşlerimize özel olarak keşkek ikram ettik. Yaşayan Şehir Müzemize gelen hanım kardeşlerimize erkekler olarak yaptık ve kendilerine ikram ediyoruz. Her zaman onlar bizlere bu noktada destek oluyorlar, yardımcı oluyorlar. Bizde bu özel gün anısına hanım kardeşlerimize bu ikramlarda bulunuyoruz" dedi.
"Analar, kadınlarımız hayatlarımızın mimarlarıdır, başımızın taçlarıdır"
Bilecik Belediyesi Yaşayan Kent Müzesinden bu tür etkinlikleri yaptıklarını altını çizen Başkan Yağcı, "Aynı zamanda Yaşayan Şehir Müzemizin bir geleneksel etkinliğini de yerine getiriyoruz. Bazı zamanlar müzemizde Bilecik dokumasından örnekler veriyoruz. Zanaatkar Bölümünde bulunan bölümlerimizden bu güne kadar sepet yapımı, yorgancılıkla ilgili çalışmaları yaparken bazen işte Bilecik’in yöresel yemeklerinden kabak pişirmesini, aşure yapımını bugünde keşkek yapımı gibi yine daha önceden yaptığımız salça yapımı olayını gerçekleştirmiştik. Gelen ziyaretçilerimize, misafirlerimize bu geleneksel lezzetimizi tattırıyoruz. Ben şimdi tüm hanım kardeşlerimizin, kadınlarımızın, başta saygı değer eşim olmak üzere kızım, gelinlerim, yakınlarım olmak üzere tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum. Şehit analarımızın ellerinden öpüyorum. Gazilerimize sağlık sıhhat diliyorum. Analar, kadınlarımız hayatlarımızın mimarlarıdır. Başımızın taçlarıdır. Onlara ne kadar hizmet etsek azdır. Onlarla hayat çok daha güzel, çok daha anlamlı, çok daha önemli bir konumda. Hepimizi doğuran, hayat veren, dünyaya getiren bir ana, bir kadın olduğunu hiçbirimiz unutmayalım. Onlara ne kadar saygı göstersek azdır diyorum. Cenabı hak bir, beraber olarak sağlık içerisinde, huzur içerisinde ve barış içerisinde hepimize yaşamayı nasip etsin diyorum" dedi.
"Kadınlarımız bir gün değil, 365 gün gerekli değer verilmesi gerekir"
Müze görevlisi ve keşkek yapımında bulunan Ertuğrul Gündüz ise; "8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle müzemizde bir etkinlik daha gerçekleştiriyoruz. Horozlu keşkek etkinliği. Tabi hazırlıklarımıza biz dün başladık. Önce köylerden özellikle 5 tane horoz, 5 tane de etlik tavuk getirdik. Onları biz dün haşladık, güzelce etlerini dittik. Daha sonra dünde buğdayımızı suyun içine koyduk. Onun haşlanmasını bekledik. Daha sonra burada ocağımızı yaktık, kazanımızı buraya kurduk. 1 litre zeytinyağı ilave ettik. Onun üzerine rendelediğimiz soğanları koyduk. Daha sonra da dünden haşladığımız buğdayı bunun üzerine ilave ettik ve 1 saat, 1 buçuk saat boyunca bunu burada karıştırarak, daha sonra da etlerimizi ilave ederek haşlanmasını bekleyeceğiz. Hayatımızın her safhasında doğumdan ölüme kadar bizlerle olan kadınlarımızı biz sadece 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde değil, yılın 365 günü her günü, her ayı onlara gerekli önemi, gerekli değeri vermemiz gerektiğini düşünüyorum. Bizde böyle bir etkinlik düzenledik farkındalık oluşturmak amacıyla. Bu keşkek haşlandıktan sonra müzemize gelen ziyaretçilere tabi biz erkekler bunu pişirdikten sonra yine erkekler olarak gelen misafirlerimize ikramını gerçekleştireceğiz. Ama bizim kadınlarımız sadece şimdi değil Cumhuriyet Döneminde olsun, Osmanlı Döneminde olsun gerçekten cephede olsun, cephe gerisinde olsun bizi, askerlerimizi omuzlayan kişiler" dedi.
Konuşmalarından ardından erkekler müzeye gelen bayan ziyaretçilere kendi elleriyle yaptıkları keşkeği yine kendi elleriyle dağıttılar.
Kaynak:
Bu haber toplam 1955 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.