Yörükler Söğüt'te

743. Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Yörük Şenlikleri kapsamında Söğüt'te gerçekleştirilen etkinliklerde protokol konuşmaları, halk oyunları ve çeşitli gösteriler yapıldı.

743. Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Yörük Şenlikleri, 6 Eylül 2024 tarihinde Söğüt'te coşkulu bir şekilde başladı. Saat 10:00’da Yörükler karşılanarak, hükümet konağı önünde protokol konuşmaları yapıldı. Etkinlikler arasında halk oyunları, mehteran gösterileri ve çeşitli spor müsabakaları yer aldı.

yorukler-sogutte1.jpg

  1. Protokol Konuşmaları: Söğüt Belediye Başkanı Ferhat Durgut, İlçe Kaymakamı Ömer Faruk Tuncer ve Bilecik Valisi Şefik Aygöl'ün konuşmaları.
  2. Etkinlikler ve Gösteriler: Halk oyunları, mehteran gösterileri ve spor müsabakaları hakkında detaylar.
  3. Günün Programı: Satranç turnuvası, güreş müsabakaları, cirit ve okçuluk gösterileri ile diğer etkinlikler.

743. Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Yörük Şenlikleri, Bilecik Söğüt’te büyük bir coşkuyla başladı. Saat 10:00’da Yörükler karşılandı ve hükümet konağı önünde protokol konuşmaları yapıldı. Söğüt Belediye Başkanı Ferhat Durgut, yaptığı konuşmada, Yörük şenliklerinin tarihî önemini vurguladı ve katılımcılara teşekkür etti. İlçe Kaymakamı Ömer Faruk Tuncer ve Bilecik Valisi Şefik Aygöl de etkinliklerin önemine dair konuşmalar yaptı.

yorukler-sogutte.jpg

Söğüt Belediye Başkanı Ferhat Durgut gerçekleştirmiş olduğu konuşmada şunlara değindi: "1281 yılında başlayan ve bu yıl yedi yüz kırk üçüncüsünü düzenlenen Ertuğrul Gazi'yi anma ve Yörük Şenliklerine hepiniz hoş geldiniz, sefalar getirdiniz. Hepimiz şuanda eşsiz bir tarih mirasının gölgesindeyiz. 1071'de anadolunun Türk yurdu olmasından sonra Selçuklu hükümdarı I. Alâeddin Keykubad'ın ceddimiz Ertuğrul Gazi'ye Domaniçi yaylak Söğüt'ü ise kışlak olarak vermesi ile başlayan kuruluş ruhumuz Oğuz atanın töresini yaşatarak bugünlere gelmiştir. Bir obadan cihan devletine ulaşan bu tohumun ilk başlangıcı olan Anadolunun kalbi Söğüt'te sizleri ağırlamaktan büyük şeref ve onur duyuyorum. Yüzyıllardır töremizi yaşattığımız ve ecdadımıza Türkiye'nin dört bir yanından bu toya katılım sağladığınız için hepinize ayrı ayrı şükranlarımı sunuyorum. Şenliğimiz boyunca sizlere yakışır bir ev sahipliği yapabilmek en büyük temennimizdir. Kusur ve eksiklerimizi sizlerin tevazunuza sunuyorum. Sizlerin çok değerli katkı ve katılımları ile dün başlayan şenliğimiz bugün ve yarın dolu dolu devam edecektir. İçeriği gün geçtikçe zenginleşen ve katılımı her sene artarak devam eden daha nice toylara bir ve beraber olmayı temenni ediyorum. Sözlerime son vermeden önce geçtiğimiz aylarda vefat eden aksakallımız Niyazi Çapa amcamızı buradan tekrar tekrar anıyoruz. Sizleri katılımlarınızdan dolayı tekrar tekrar selamlıyor, şükranlarımı sunuyorum. Saygı ve Hürmetlerimi sunuyorum."

yorukler-sogutte.png

Ertuğrul Gaziyi Anma ve Yörük Şenliklerini Anma kurucu başkanı Dr. Mehmet Kahraman 18. Dönem Erzurum Milletvekili ve Mahalli İdareler Hukuku Öğretim Üyesi günün anlam ve konuşmasına ilişkin konuşmalarda bulundu.

Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Yörük Şenlikleri'ne katılan tüm Yörük Türkmenlerini temsilen katılan Abdullah Duman Yapmış olduğu konuşmada: "Bu topraklara Devlet-i Aliyye'nin kuruluş mührünü vuran Ertuğrul Gazi'yi Anme ve Yörük Toyu'nda sayın Valimizin şahsında hepinizi ayrı ayrı sevgi ile selamlıyorum, hoş geldiniz. Adriyatikten Çin Setti'ne gönül coğrafyamızda filizlenip dal budak salan Türk medeniyetinin Yörük irfanında gizlidir. 743 yıldır bizleri buraya toplayan içimize kutlu bir heyecan katan Söğüt sadece bir yerleşim yeri değil bu topraklarda bizi kalıcı kılan şühedanın da merkezlerinden birisidir. Ertuğrul Gazi Söğüt'e çadırının kazıklarını çakmadan önce de 1071 Malazgirt Zaferi'nden önce Anadolu'da Türkler vardı. Tarihte bazı dönemler vardır ki milletlerin kaderleri yeniden yazılır. 1071 Malazgirt Zaferi ile birlikte Türk Milleti'nin kaderi yeniden yazılmıştır." dedi.

Bilecik Valisi Şefik Aygöl Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Yörük Şenliklerinin öneminden bahsederek, "Bilecik Valisi Şefik Aygöl: 743’üncü Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Yörük Şenliklerinin İkinci gününde hepiniz hoş geldin diyor, Ecdat topraklarında atasının huzuruna, Söğüt obasına gelen tüm misafirlerimizi yürekten selamlıyorum.

Atamız Ertuğrul Gazi’nin Ahlat’tan Söğüt’e uzanan kadim öyküsü, Osmanlı’nın ilk adımları olarak şanlı tarihimizde yerini almıştır.

Osmanlı’nın torunları yüz yıllar boyunca, ecdadından aldığı öğretilerle; hoşgörüyü, ahlakı ve erdemi adım attığı tüm topraklara taşıyarak medeniyet tohumları ekmiştir.

Söğüt, Türkün töresini ve İslamiyet’in kutsal değerlerini kendine rehber edinen Alperenlerin serdarı Ertuğrul Gazi yanında kahraman Yörükleriyle birlikte otağını kurarak yurt edindiği ve Osmanlı İmparatorluğu’nun temellerinin atıldığı topraklardır.

Bu nedenle Osmanlı’nın tüm dünyada örnek gösterilen medeni birikimi, yörük kültüründen beslenmiş, Söğüt’ten etkilenmiştir.

Bugün buraya bin bir zorluklarla gelerek atasının huzuruna çıkan yörüklerimizle hasret gidermenin mutluluğunu yaşıyoruz. Her yıl bir sonraki sene kutlayacak olduğumuz Söğüt Şenliklerinin heyecanıyla daha da azimleniyoruz. Bu yüzden atasına sahip çıkan siz kıymetli yörüklerimizle bu meydanlarda buluşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Rabbim eksikliğinizi göstermesin.

Eksik demişken. Aramızda bu yıl olmayan Beylerbeyimiz Niyazi Çapa’yı yad etmeden geçmeyeceğim. Her sene heyecanımıza heyecan katan. Bizlere enerjisiyle örnek olan, tecrübesiyle önderlik eden kıymetli büyüğümüzü saygı, sevgi ve özlemle anıyoruz. Rabbim mekanını cenneti makamını ali eylesin.

Sözlerime son verirken;

Başta hasta yatağından kalkıp gelen, kundaktaki bebesini alıp gelen, işini gücünü ardında bırakıp gelen, ülkemizin ve dünyanın dört bir köşesinden gelen Yörüklerimiz olmak üzere tüm hemşehrilerimize tekrardan hoşgeldiniz diyor, şenliğimizin neşe içerisinde geçmesini diliyorum.

Al bayrağın gölgesinde, birliğimiz daim, vatanımız var olsun." dedi.

Etkinlikler kapsamında, halk oyunları gösterileri ve Jandarma Genel Komutanlığı'nın mehteran gösterisi büyük ilgi gördü. Gün boyunca Sentetik Futbol Sahası’nda satranç turnuvası, Karakucak güreş müsabakaları ve çeşitli spor etkinlikleri düzenlendi. Ayrıca, cirit müsabakaları, atlı okçuluk ve geleneksel okçuluk gösterileri de yapıldı.

Akşam saatlerinde Tören Alanı'nda Jandarma Genel Komutanlığı Bando Konseri ve Haluk Levent’in sahne performansı gerçekleştirilecek. Şenlikler, zengin bir içerikle devam ederken, katılımcılar çeşitli yörük etkinlikleri ve gösterilere büyük ilgi gösterdi.

İlgili Haberler

Bu haber toplam 330 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.