‘Savaş Aletleri Sanat Sergisi’ açıldı
Kültür ve Turizm Bakanlığı Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı Kılıç Ustası Sezer Sargıl’ın “Kahraman Türk Büyükleri Savaş Aletleri Sanat Sergisi”nin açılışı gerçekleştirildi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı Kılıç Ustası Sezer Sargıl’ın “Kahraman Türk Büyükleri Savaş Aletleri Sanat Sergisi”nin açılışı gerçekleştirildi.
Bilecik Müzesi’nde gerçekleştirilen açılışa; Vali Dr. Kemal Kızılkaya, Milletvekili Selim Yağcı, Belediye Başkan V. Melek Mızrak Subaşı, İl Genel Meclis Başkanı Osman Yılmaz, Kültür ve Turizm Müdürü Serkan Bircan ve daire müdürleri, STK temsilcileri ile diğer davetliler katıldı.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Serkan Bircan, açılışta yaptığı açıklamada, “Usta sanatçımız Sezer Sargıl tarafından 2 yıl süre zarfı içerisinde gerçekleştirmiş olduğu sanat icrasını bu hafta vesilesiyle sergi olarak 2 hafta boyunca müzemizde sergileyeceğiz.” dedi.
Açılışın ardından davetliler sergiyi gezerek sanatçı Sezer Sargıl’dan bilgi aldılar.
Sezer Sargıl, açılışın son bölümünde yaptığı açıklamada, 10 yıldır bu işle uğraştığını ve tarihi silahlar üzerine çalışmalar yaptığını ifade etti. Bir kılıcın yaklaşık 3 ayda çıktığını anlatan Sezer Sargıl, şunları kaydetti:
“10 yıldır bu işle uğraşıyorum. Genellikle tarihi silahlar üzerine çalıştım. Atalarımızın kullanmış oldukları kılıçları yapıyoruz. Kılıçlarımız gerçektir, imitasyon olmasına rağmen gerçek harp kılıçlarıdır. Üstün olarak yaklaşık 6 bin kat çelik olan kılıçlarımız da var ama bunlar yapılırken bir kılıç yaklaşık 3 ayda çıkıyor. Şuanda sergimizde bulunan ürünler kahraman Türk sultanlarının kılıçlarıdır. Sebebi ise bunlar hiç yenilmeyen komutanlarımızdır. İslami kılıçlarımız da bulunuyor sergimizde tüm meselemiz atalarımızı anmaktır. Bu işi Türkiye'de aslına uygun olarak yapan iki arkadaşız. Bunu başka yapanlar da var ancak fabrikasyon yapıyorlar. Ben bunu kendi kendime öğrendim. yeri geldi Kitaplardan araştırdım. Deneme yanılma yöntemleriyle bu güne kadar getirdim. Amacım en iyisi ve en güzelini çıkartabilmekti. Üzerindeki yazıları bile 24 ayar altından işlendi, en iyisi olsun istedik. Bir kılıcın kabzesindeki bir taşı bile Özbekistan'dan getirtiyoruz.” ifadelerini kullandı.
Bu haber toplam 679 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.