A.B. UYUM SÜRECİNDE BÖLGE KALKINMA AJANSLARI
AB tarafından üye olan ülkelere ve uyum sürecindeki namzet ülkelere ‘’Kentlerle-kırsal bölgeler’’ arasındaki kalkınmışlık farkını azaltmak adına bölge planlarıyla ‘’FON’’ yaratılarak ‘’HİBE’’ yardımlar yapılmaktadır. Bu yardımlar istenilen ‘’FORMAT’’ kalıplar içindeki ‘’doğru’’ bilgilere dayalı PROJELERE genelde yüzde 50 HİBE fonlamayla uygulanmaktadır, uygulamaya devam edilecektir.
Bölge kalkınma ajanslarının görevi KENTLERLE-KIRSAL arasında iletişim-bağ kurmak,kırsallardaki planlı üretimi arttırmak ve pazarlama ağı yaratmaktır.Bu durumda doğal varlıkların ve kaynakların önce BÖLGE çerçevesinde PLANLANMALARINI yapmak. Öncelikli konuları ÜRETİM, YATIRIM, HİZMET, ULAŞIM, PAZARLAMA, SOSYAL HİZMETLER ve ENGELLİLERİ ÖRGÜTLÜ EĞİTİME KAVUŞTURMAK, AKTİF YAŞAM İÇİNE ÇEKMEK olarak sıralayabiliriz. Diğer yandan EKO-TURİZM, el sanatları ve geleneksel el ürünleri sosyal yaşamın geliştirilmesi SANATSAL geri kalmışlığın ele alınması da BÖLGELER arası KALKINMIŞLIK farklılığın giderilmesi adına projelere dayandırılabilinir. Önemli olan, projelerin PLAN bütünü içine doğru yerleştirilmesidir.
Ancak; her yeni bir PROJE ve MODELE heyecanla başlanılmakta ama arkası gelmemektedir. ESKİŞEHİR-BURSA ve BİLECİK ili birlikte BÖLGE olarak düşünülmüş, bu üç il için ‘’AJANS’’ organizasyonu yapılmıştır. Organizasyonun kadroları belirlenmiş ‘’TEPE’’ yönetim olarak teşekkül etmiştir. Kadroların belirlenmesiyle ‘’personel’’ alımı da yapılacağı ifade edilmiş, belki de bazı elemanlar alınmış veya alınmak üzeredir.
Burada işaret etmek istediğim önemli bir konu vardır; İllerin daha önceden hazırlanmış İl bütünü çevre düzen planı vardır. Bilecik ve Bursa illerinin olduğunu bilmekteyim. Bursa ili bu planı uygulamaktadır. İlimiz Bilecik de, ne yazık ki adı var olan ve yürürlükte olan Çevre düzeni planından ilimizin birim müdürlerinin bazıları tarafından uygulamada olduğu dahi bilinmemektedir. Önemli olan Çevre Düzeni Planına da uyularak AJANS BÖLGE PLANININ yapılmasıdır. Anladığım kadarı ile, Bilecik İl Çevre Düzeni planı, heyecanını kaybetmiş hatta önemli il birim müdürlerince uygulamada olup, olmadığı dahi bilinmemektedir! Öğrenmek isteyenler ÖZEL İDARE Genel Sekreterliğini arayabilirler.
Diğer yandan KALKINMANIN ve gelişmişliğin farklılığı ile birlikte, ilimizin Eskişehir ili ve Bursa ili ile ‘’PROJE ‘’ yapabilme de, ne kadro, ne Sivil Toplum Kuruluşu gücü ve sayısı olarak boy ölçüşmesi mümkün değildir. Bu nedenle AJANSIN kadrolarına çok dikkatli ve seçici olarak ‘’ nitelikli’’ eleman olma zorunluluğu kaçınılmazdır. Projelerin yapılmasın da azami yardımı sağlayacak, hatta kurumlarla, STK’larla birlikte proje yapacak eleman almak kesinlikle gereklidir. Eğer ahbap-çavuş ilişkileriyle tecrübesiz, niteliksiz eleman alınırsa PROJELER’de çok çok zorlanırız. Nitekim açıkça bilinmektedir ki, profesyonel ve bu projelerin benzerlerini daha önce yapmakta olan büyük illerde, fazla sayı da proje ‘’HİBE’’ alırken Bilecik ili beklenen performansı gösteremeyecektir.
İlgilileri uyarıyor ve bu konunun da il bütünü çevre düzeni planı gibi ‘’HEYECANLA’’ başlayıp, sonra unutulmamasını bir daha hatırlatıyorum! Sayın Valimizi ve Ajans Genel Sekreterine ‘’planlama’’ da aynı heyecanla birlikte çalışmalarını temenni ediyorum.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.