FERRUH ERDOĞAN

FERRUH ERDOĞAN

NASIL BİR BİLECİK?

NASIL BİR BİLECİK?

İl Çevre Düzeni Planı 2008 yılı son çeyreğinde toparlanarak resmi aşamalarını tamamlamış, İl Genel Meclisinde plan bütünü oylanarak kabul edilmiştir. Bir aylık askı sürecinden sonra ilgili Bakanlıklarca kabul edilerek Valilik koordinatörlüğünde mücavir alanlar içinde Belediyeler, dışında ise İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğince plan stratejileri ve hükümlerinin uygulanması öngörülmektedir. Mücavir alanlar içindeki kırsal yerleşkelerin ana altyapıları İl Özel İdare Sekreterliği’nce planlanan şekilde yürütülecektir. Diğer yandan aynı alanda İnşaat-imar-tesislendirme izinleri, kontrol ve uygulama izlemeleri Belediyelerce yapılacaktır. Yasalardaki şekliyle bugün için böyledir.
İlin hazırlanan İl bütünü 1/100.000’lik ölçekteki plan ve raporundaki bazı önemli ana ilkeler;
Üç temel aşamadan oluşmaktadır;
1-) Karar hazırlıkları,
2-) Kararların alınarak planlamaya aktarılması,
3-) Üretilen planların uygulamaya geçirilmesi,
Bu aşamalar birbirinden kopmaması gereken süreç kapsamında sürdürülecektir.
Ne yapılmak istenmektedir?
* Güçlü ve zayıf yanlar, fırsat ve tehditler (GZFT) değerlendirilmelidir.
* GZFT çerçevesinde geliştirilen politika ve stratejik yaklaşım ilkeleri doğrultusunda ana strateji saptanacaktır. * Uygulamalara yol haritası üretmek üzere ana stratejinin açılımlarının ve araçlarının tanımlanması sistematik bir süreç oluşturacak şekilde bir araya getirmektir.
Uygulanacak sistemin bütününü algılayabilmek için ilkin “Bilecik İli için güçlü ve zayıf yanlar, fırsat ve tehditler değerlendirmesi” yapılacaktır. İzlenecek politika ve stratejik yaklaşım ilkeleri ve ana stratejilerin gerekçeleri ana unsurlarını özetler nitelikte ele alınacaktır.
Sistem yaklaşımının son basamağındaki oluşturulan politika ve stratejilerin hayata geçirilmesinde izlenecek yol ve projelerin entegrasyonu, sürdürülebilir kalkınmanın tüm boyutları ile ele alınması sağlanacaktır.
* Devamlılık arz eden planların tüm safhalarında koordineli yürütmenin sağlanmasına önem verilmelidir. İzlenecek yönetsel, sosyal, ekonomik, çevresel ve mekânsal uygulamaların yol haritası hazırlanmış olmalıdır. * Yürütülen projelerin ilgili süreçlerle bütünleşerek kurgulanması sağlanmıştır.
Uygulananların ve uygulama bileşenlerinin ağırlıklı olarak ele alındığı son aşama üzerinde odaklanılan ana konular sırasıyla plan raporunda şöyledir;
* SÜRDÜRÜLEBİLİR KENT Yönetiminin oluşturulması,
* SOSYAL SERMAYENİN güçlendirilmesi,
* ÇEVRESEL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİN sağlanması,
* Yerleşim birimlerinde ekonomik temel yaratılması,
* Faaliyetlerde topyekün verimliliğin arttırılabilmesi için gerekli mekânsal düzenlemelerin yapılması.
“Bilecik İli 1/100.000 ölçekli İL ÇEVRE DÜZENİ PLANI kapsamında hazırlanmış olan plan açıklama raporu ve ekleri olan plan notları ve eylem programı ve izleme değerlendirme süreci çalışmalarını kapsamaktadır.” “Daha önce hazırlanan İstanbul Metropolitan Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi ve Bilecik İli Özel İdaresi’nce Çevre Düzeni Planı açıklama raporu ve ekleri, kroki, şema ve açıklama metinleri her iki çalışmada bütünleştirilerek aynen korunmuştur.” İfadesi son plan çalışmasında yer almaktadır.
İl bütünü Çevre Düzeni Planı 300 sayfayı aşan bir metin, yazılı rapor ve ekleriyle geniş bir dokümantasyon toplamıdır. İlimizde, İl Genel Meclisinde ve Belediye Meclisinde yer alacak seçilmişler-siyasiler, eğer Bilecik için bir çivi çakılmasında, doğru işler ve uygulamalar yapılmasında planlı çalışmalara katkı sağlarlarsa tarihi görev yapmış olacaklardır.

Bu yazı toplam 761 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
FERRUH ERDOĞAN Arşivi
SON YAZILAR