FERRUH ERDOĞAN

FERRUH ERDOĞAN

SAYIN VALİM... İL ÇEVRE DÜZENİ PLANINA EL KOYUN!

SAYIN VALİM... İL ÇEVRE DÜZENİ PLANINA EL KOYUN!

“PLANLA”; Sloganımız şuydu: İstanbul’un arka bahçesi mi, yoksa çöplüğümü olacağız!

Ocak 2011 içinde il bütünü ÇEVRE DÜZENİ PLANI’nın yürürlüğe girişi tam iki yıl olacak. Geride kalan süre içinde, en önemli önerilerden biriside “SEM” kısaltılmış adıyla “sürekli Eğitim merkezi” kurulmasıdır. Amaç “plan ile ilgili çalışmaları yapanların, teknik elemanların “PLAN” üzerinde bilimsel ve teknik bilgi ve becerilerinin arttırılmasıdır.

Bildiğim kadarıyla halen PLANI yürütmede görevli Özel İdare Genel Sekreterliği, kendi kuruluşu içindeki imar ve kenti iyileştirme çalışmalarında görevli birim müdürlüğü dışında “PLANLA” ilgilenen yok! Kaldı ki çalışma merkezi ve koordinatörlüğü kurulacaktı.Kurulmadı sanıyorum.

Koordinasyonu sağlaması gereken “PLAN” organizasyonu içinde bir teknik koordinatör var mı ve kimdir bu görevli?

İki yıla yakındır stratejik, plan hedefleri doğrultusunda ne gibi çalışmalar yapılmıştır?

1/2500’lik nazım imar planları, İL ve İlçelere eklenen mücavir alanlara ait ek plan çalışmalarına başlanılmış mıdır? Hangi ilçemiz, hedeflenen plan ilkelerine doğru çalışma yapmaktadır? (Bozüyük hariç, idari dava nedeniyle)

Plan bin bir emekle İstanbul metropolitan AŞ. Organizasyonu ve imar-iskan bakanlığının desteği ile BELDA AŞ. Tarafından tamamlanmış, yürürlüğe girmiştir. Ayrıca “PİLOT” uygulama adı altında ilimiz örnek çalışmaya alınmıştır. Plan çalışmalarının üzerinde yeterli ve gerekli özen ve önem gösterilmediği görüşündeyim.

Bu konuda Bayındırlık ve İskan bakanlığına, Tarım ve köy İşleri Bakanlığı ve Çevre ve Orman Bakanlığına, şikayet ve dileklerimi yazdım. Onlarda doyurucu cevap vermediler yada topu İl Özel İdaremize attılar! İl Özel İdaremizde verdiği cevabı burada yazmıyorum! Siz Genel Sekreterimize ve imar müdürüyle bir görüşme yaparak bizzat kendilerinden dinleyin. Özeti şu kadar kısa ve öz;

Toplantı ve çalışmaların yavaşlığı veya hiç yapılmaması, Belediyelerin Nazım İmar Planlarını, uygulamalı imar planlarını yaptıramaması? Cevap bu! Bence yeterli değil.

Çevre Düzeni ve yerleşke planlaması için elbette olmazsa olmaz çalışmalar bunlardır. Ancak “PLAN” Sadece bu çalışmalardan ibaret değildir. Planın misyonu, vizyonu, rapordaki stratejik önerilerin başlatılması, plan hükümlerine uyulması, sanayi ve tarım alanlarının seçilmesi, Sakarya nehri ıslah çalışmaları, ormanların korunması, orman içi sanayi-maden ocaklarının izlenmesi plan hükümlerine uyup uymadıkları v.b. onlarca yapılacak çalışma bulunmaktadır. Çevre ve Orman Bakanlığının bize yazdığına göre bir yılda (9) denetim yapılmıştır.449 Ocak ve 800 sayısını aşan ruhsat varken!

İvedikle yapılması gerekenler bize –TEMA Vakfı temsilciliğine göre önemli gördüklerimizi basitçe sıralayalım; Bu önerimiz “PLAN” içeriğine göredir.

*Valilik idari yapısı içindeki plana müdahil birim müdürlüklerinin PLANLA ilgili görevleri kendileri tarafından tam anlamıyla biliniyor mu, bu konuda kimleri görevlendirdiler, Tarım il müdürlüğü ARAZİ KULLANIM Planları ile ilgili Bakanlığına ne gibi girişimlerde bulundu.

*Seçilmişler (Belediye Başkanları-Meclis Üyeleri (her iki) Sivil Toplum Kuruluşları, Meslek Odaları, Sendikalar ve müdahil diğer katılımcılarla “PLANIN yürürlüğe girdiğinden bu yana bir tek toplantı yapıldı mı? Hayır!

*En azından Özel İdare Koordinatörlüğünde köy muhtarlarından başlayarak, İl Koordinasyon kurulu modeli bir toplantıda, kaymakamlarımız, Belediye Başkanlarımız, seçilmişler katılımıyla, PLAN üzerinde Valiliğimiz Başkanlığında bir toplantı yapılamaz mıydı? Önemini anlatma! Öncelik sırasına göre neler yapılmalı?

Sayın Valim bu konuda yazılacak çok şey var. Ya bu plandan vazgeçtik diyelim yada bu tarihi fırsatı değerlendirelim. Ben siyasilerden ümidi kestim. İktidar ve muhalefet dahil “TIK” yok! PLANIN önemini siz ve ÜNİVERSİTEMİZ anlatabilir. Benim görevim burada biter. Bir daha da yazmaya niyetim yok.Üniversitemizin sıkıntısı çok ama gelecekte akademik olarak PLAN hataları yüzünden daha çok başları ağrıtılacak. Yapılan hatalı uygulamaların dönüşü olmayacak! “PLAN” başlı başına birkaç “TEZ” konusu olacak kadar önemli.

 

Bu yazı toplam 613 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
FERRUH ERDOĞAN Arşivi
SON YAZILAR