SEÇİMİN GALİBİ, BAŞARILISI, MAĞLUBU
Referandum gibi bir yerel seçim oldu. Hangi partiden aday kazandıysa o yerleşim yerinin galibi o olur.Partilerde il genelinde aldıkları oya göre değerlendirilir.
Partilerin aldıkları oya ve Belediye Başkanlığı, İl Genel Meclisi sayılarına göre Galibi, mağlubu ve başarılı olanlarının analizini yapalım.
Ak Parti; seçimlere kapanan belde Belediyelerini yok sayarak ele aldığınızda 11 belediyeden 9'una sahipti. Seçimlerin sonunda üç kayıpla 6 Belediye Başkanlığı kazandı.
İl Genel Meclisinde istifalardan evvel, yani 2009 seçimlerinde 12 İl Genel Meclisi üyesi karşılığında seçimde 1 kayıpla 11 Meclis üyeliği kazandı.
Ak Parti İl Genel Başkanlığı kongrelerinin 165, 180 ve 200 delege ile yapıyor.Kongrelerden sonra ben hep "Altı yüzün üzerinde delegesi iktidarda ki seçim yapmamalı. Katılımın az olması, delegeye kıymet vermekten kaynaklanıyor.Bu şekilde devam ederseniz, delegeye kıymet vermezseniz partiye oy için çalışan kimse kalmaz." diye ikaz etmiştim. İşte bugün kayıplar bu dikkatsizliklerin sebeplerinden biridir.
Yine aday seçimlerinde seçmenin görüşüne kulak tıkamanın cezasını seçmen sandıkta destur çekti.
Kaybedilen; Söğüt, Vezirhan, İnhisar tamamen yanlış aday seçiminden kaybedildiği ayan beyan ortada.
Vezirhan İl Başkanının kendi memleketi: Kiminle seçim kazanılacağını bilmiyorsa daha ne denir.Buna sadece bugüne kadar kendiliğinden istifa etmiyorsa "istifa etmesi" hatırlatılmalı.
Doğru aday seçim yapıldığında nasıl kazanılıyor.İşte Bozüyük, hem kazandı, hemde "İlçesinde seçim kaybeden Vekil" yükünden Sayın Poyraz kurtuldu.Aynı yükü Sayın Bahattin Şeker'e devretti.
İl Genel Meclisi üyeliği seçimlerinde de başarılı diyemeyiz.İnhisar olmasaydı zor bir beş yıl kapıdaydı.
MHP, her ne kadar Ak Parti kadar olmasada bir evvelki seçimlere göre oyunu en fazla artıran, Belediye Başkanlığı ve İl Genel Meclisinde sayısını artıran parti oldu.
Söğüt, Yenipazar ve İnhisar İlçe Belediye Başkanlıklarını kazandı.Osmaneli, Pazaryeri ve Bozüyük ilçe Belediye Başkanlıklarını az farkla kaybetti.
Bozüyük'te yapılan iki yerel seçimde Belediye Başkanlığını muhalefet kazandı. Yani MHP kazanıyordu. Kamuoyu Bahattin Şeker'in etkisiyle MHP'ye şans veriyordu.Matematik olarak MHP'nin 2009'da aldığı oyla DP'nin oyu toplandığında 17 binleri buluyordu, MHP'nin adayıda 2009'daki DP adayı olduğuna göre seçim kazanılıyordu.Hani derler ya "Evdeki hesap çarşıya uymaz" aynen öyle oldu. İlçesinde seçim kazanamayan Milletvekili yükü Poyraz'dan Şeker'e geçti.
2009 seçimlerinde 3 İl Genel Meclisi üyeliği kazanan MHP, bu seçimlerde 7 İl Genel Meclisi üyeliği kazandı. Oy oranınıda yükselten MHP ilde ikinci parti durumuna gelerek başarılı bir seçim dönemi geçirdi diyebiliriz.
CHP ise İl genelinde üçüncü parti durumuna düştü. CHP'nin elinde bulunan Gölpazarı hariç başka ilçeyi alamadı. Hatta: Pazaryeri, Söğüt, İnhisar, Yenipazar'da varlığı tartışılır hale geldi. Vezirhan'da Ak Parti'nin hatalı adayla seçime girmesi CHP'ye yaradı diyebiliriz.
Bilecik'te, Bozüyük'te bundan sonra iddiasını kaybeden parti haline geldi.
İl Genel Meclisinde seçimlerden evvel 5 üyeliğe sahipken seçimlerden 2 üye kazanabildi. Üç meclis üyesini kaybetti. Şu durumda son yerel seçimin mağlubu olarak CHP'yi sayabiliriz.
Yaptığımız analiz bize gelecek seçimlerin iddialı geçeceği ve 2019 seçimlerine partiler şimdiden çalışmaya başlaması gerektiği sonucunu gösteriyor.
Ak Parti düşüşünü değil, tabanının sesine kulak vermeli hatalarına devam etmemeli.
MHP, rehavete kapılmadan çalışmasını sürdürmeli.
CHP'yi ise düştüğü üçüncülükten ancak Genel Merkez, Halkın sesine kulak veren politikaları kurtarır. Parelelcilerin bir işe yaramadığı anlaşıldı.
Eğer halkın sesine kulak vermezlerse tavsiyem hani üç zarf hikayesi varya onu yapsınlar.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.