2009 YILININ SON HABERLERİ
Merhaba. 2010 yılındaki ilk yazımla karşınızdayım. Biten yılın son günlerindeki sayısal dünyaya ait gelişmeleri kısa kısa anlatmak istiyorum.
Yapılan internet tarayıcıları araştırması ile 2009’un son çeyreğindeki değerler şöyle açıklandı. Internet Explorer %62,69 ile lider. Fakat kan kaybetmeye devam ediyor. Firefox %24,61 ile ağır ama emin adımlarla ilerliyor. Google ise bu alandaki ürünü Chrome ile Safari’yi geçerek 3.’lük koltuğuna oturdu. Bu alandaki savaşlar daha çok devam eder. Fakat Google, tasarladığı internet tabanlı işletim sistemini kendi netbook’ları ile piyasaya sürerse bir hayli atak yapar gibi geliyor bana. Çünkü bu yeni işletim sistemi Chrome’ye bir hayli ivme kazandıracaktır.
Google, aldığı “dijital videolar üzerinde internet tabanlı interaktif oyun geliştirme sistemi” isimli patent ile kendisine ait olan video paylaşım sitesi Youtube üzerindeki videoları oyunlara dönüştürmeyi, videolar üzerinde kullanıcıya oyun tabanlı değişiklik yaptırmayı istiyor gibi gözüküyor. Bilişim dünyasını bir hayli heyecanlandıran patentin ilk uygulamalarını görmek bir hayli zaman alır ama sonunda hiç ummadığımız, aklımıza bile gelmeyen şeylerle karşılaşabiliriz.
Bir Turkcell grup şirketi olan Superonline, 20 milyon 900 bin Avro’luk ihale bedeliyle BOTAŞ’ın “Fiber Optik Altyapısı”nın kiraya verilmesi ihalesini kazandı. Böylece fiber optik ağ alt yapısını 2,5 kat artırıp 26.000 kilometreye ulaşmayı hedefleyen Superonline, 15 yıl sürecek olan kiralama müddetince tahminim Türk Telekom’a ciddi bir rakip olarak, vatandaşa daha iyi hizmet sunulmasında baş aktörlerden olacak. Sabit ağ altyapısında elini güçlendiren Superonline, 3G ve bundan sonraki yeni nesil LTE teknolojisinin desteklediği Turkcell ile birçok ortak proje ortaya koyar gibi geliyor. Bu gelişme tabiî ki önce vatandaşa yansır, daha uygun fiyata internet alt yapısı ya da aynı fiyata daha hızlı ve geniş bant internete sahip olabiliriz.
18 Aralık günü Güney Kore’ye karşı düzenlenen bir sanal saldırı ile ülkenin çok önemli bilgileri bilgisayar korsanlarının eline geçmiş. Kuzey Kore’nin yaptığından şüphelenilen saldırı ile ele geçen belgeler arasında, Kuzey ile Güney Kore’ler arasında olası bir savaş durumunda Güney Kore ile Amerika’nın yapacağı stratejik hamleler ile muhtemel Kuzey Kore hedeflerinin olduğu bilgisi internette kol geziyor. Bir Güney Kore’li subayın dikkatsizliğinin yol açtığı söylenen durumun ne kadar vahim olduğunu anlatmaya herhalde gerek yok. Ülkemizde durum tamamen Allah’a emanet giderken, doğru dürüst bir sayısal sistemler politikamızın bile olmadığını düşünüyorum.
Facebook, önceki hafta tüm kullanıcıların güvenlik ayarlarını varsayılan olarak değiştirip üyelerinin profillerini herkese açık hale getirirken puan kaybetmişti. Görünen o ki Facebook puan kaybetmeye doymuyor. Sitenin bir tarihten sonra paralı hale geleceğini ve buna tepki için kurulan bir grup olduğunu iddia eden Facebook grubuna üye olanlar anında 20’nin üzerinde zararlı yazılımın kendi bilgisayarlarına yüklendiğinden habersiz, önlerine açılan porno yüklü sayfaları kapatmaya çalışmakla meşgul oluyorlar. Bu kadar fazla güvenlik açığına rağmen, kullanıcılar neden halen bu siteyi tercih ederler anlamıyorum.
Saygılarımla.
BANNER: Bayrak ya da bez afiş anlamındadır. internet üzerinde banner, Web sayfalarında bulunan reklamları ifade eder. Bu tip reklâmlar, ana sayfanın göze çarpan bir yerine veya sitelerin iç sayfalarına yerleştirilebilirler. Genellikle hareketli resimlerden oluşurlar. Üzerlerine tıklandığında, reklâm verenin veya ürünün sitesine yönlendirilmenize aracılık ederler. Karakteristik özellikleri, sitede gezinen kişinin dikkatini çekmek için göz alıcı ve gösterişli olmalarıdır. Kaynak : www.chip.com.tr
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.