BİLİŞİME SİYASET BULAŞMASI, GÜVENLİK RİSKLERİ
Merhaba. Geçtiğimiz haftanın en önemli olaylarından biri güvenlik konusunu içermekteydi. Gumbar adı verilen virüs yazanları tarafından güncellenmesiyle yeniden popüler oldu. Öncelikle web sitelerinin ftp bilgilerine sızmaya çalışan virüs bunu başarırsa, sunucudaki diğer sitelere de sızarak flash ve pdf dosyalarındaki açıkları kullanıyor. Bu açıklarla kişileri sahte Google arama sayfalarına yönlendiren virüs, bu sayfalardaki bağlantılar sayesinde kişisel bilgileri ele geçirmeye çalışıyor. Google’ın internet tarayıcısı Chrome’yi de etkileyen virüs, Chrome’nin kara listesine eklenmeyi de kendisi engelliyor. Antivirüs programlarını güncellemeyi unutanlara tam sırası diyoruz.
Sosyal paylaşım sitesi denilmesine rağmen birçok farklı alanda paylaşım sunan Facebook, daha önceleri güvenlik ve tutuculuk gibi sebeplerle İsrail ve Çin gibi ülkelerde kısmi ya da tam erişim olarak yasaklanmıştı. Haziran’da seçim yapılacak olan İran’da ise başkanlık yarışında şu an için muhalif gözüken adayın destekçileri Facebook üzerinde örgütlenmeye başlamışlar. Bunu fark eden yönetim ise ülkelerinde Facebook’a erişimi engellemişler. Yani sosyallikten sonra siyasi paylaşım için de kullanılan Facebook bu sefer de farklı bir sebeple koca bir ülkede erişime yasaklanmış.
Facebook demişken devam edelim. Facebook sunduğu imkânların sürekliliği için gereken maddi kaynağı hisselerinin bir kısmını 200 milyon dolar karşılığında bir Rus şirkete sattı. Eğilimli üyelerden ya da şantaj yoluyla Facebook üzerinden ajan toplayan istihbarat birimleri varken, herkesin gerçek bilgilerini yazdığı bir sitenin olayı basite indirip yatırım ya da mali kaynak bulduk demesi, siteye üye olanları bence bir daha düşündürmeli. Sonuçta sattığı şey sizin bilgileriniz.
Hani yukarıda siyaset demiştik ya. Microsoft gibi bir şirket de, hakkında çıkan bütün olumsuz haberleri doğrularcasına, ülkesinin siyasi düşmanlarına kendi hizmeti ve yazılımı olan Messenger uygulamasını yasaklamış. Küba, İran, Sudan, Kuzey Kore ve Suriye gibi ülkelerdeki kullanıcılar artık bu yazılımı kullanamayacaklar. Demek ki, teknolojik bağımlılık olarak kullandığımız yazılımlar da bir gün ülke çıkarları yüzünden bize düşman olabiliyor. O yüzden ulusal yazılım şart.
Saygılarımla.
TÜRKÇESİ VARKEN
BASIC : Uzakta bulunan bir bilgisayar dizgesine bağlı bir uç üzerinde konuşmalı düzende kullanım için elverişli, kolay öğrenilir, aritmetik işlemlere dönük genel amaçlı bir bilgisayar izlenceleme dili. TDK
İng.: BASIC, Beginner’s All-purpose Symbolic Intsruction Code Fr.: BASIC
Bilişim Terimleri Sözlüğü :
http://www.tdkterim.gov.tr/?kategori=bakdetay&sozid=BLS
BERKİTME : Yerel yönetimlerin, özeksel yönetime, ona bağlı çeşitli kuruluşlara olan süresi dolmuş borçlarının uzunca bir süre için ertelenerek devletçe güvenceye bağlanması. bk. erteleyim. TDK
T. : tahkim İng.: consolidation Fr.: consolidation Alm.: Festigung
Kentbilim Terimleri Sözlüğü : http://www.tdkterim.gov.tr/?kategori=bakdetay&sozid=KNT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.