GOOGLE, 3G REKLÂMLAR, İKİLİ ANLAŞMALAR, OYUN GENİ
Merhaba. Kara kışın kendisini nihayet göstermeye başladığı haftanın, son gelişmelerini aktarmaya çalışayım.
Google, kendi telefon markası Nexus One ile hafif bir itibar kaybı yaşadı. Android işletim sistemli Nexus, 530 dolarlık fiyatı, henüz 25.000 civarındaki satış rakamı ve sadece e-posta yoluyla verdiği teknik destek ile göze giremezken, yine de yıl sonuna kadar 5-6 milyon adetlik bir satış bekleniyormuş.
GMail ürününde de artık daha güvenli olan https protokolüne geçen Google, olası yavaşlama sorunlarını da düşünerek kullanıcılarına isterlerse http kullanmaları için imkân da sunuyor.
Bu arada Google, 5 milyon adet hissesini tanesi 547 dolardan satışa çıkarıyor. Şirketin %11’ine karşılık gelen bu 5 milyon hissenin satışı ile 5.5 milyar dolarlık bir gelir elde etmesi planlanan Google, böylece fiyatının da bir yerde 50 milyar dolarlık bir seviyede olduğunu açıklamış oluyor.
Bir haber de Turkcell’den. Herhangi bir alışveriş mağazası veya müşterisi olduğunuz bankadan ya da bizzat cep telefonu operatörünüzden gelen kısa mesaj reklâmlardan sıkıldıysanız sıkı durun. Malumunuz ülkece 3G’ye geçtik. E reklâmları da değiştirmek lazım mantığı ile artık 3G abonesiyseniz, ve kazara da bir form doldururken falan izin verdiyseniz artık telefonunuza gelen video halindeki reklamlarla boğuşmaya başlayabilirsiniz. Ücretin kimden çıkacağı henüz belli olmayan bu reklâm sistemi ile belki de evde televizyon seyrederken karşınıza çıktığında izlememek için kumandaya sarıldığınız reklâmlar artık cebinize kadar girmiş olacak.
Kablolu ve kablosuz ağ yönetimi, veri depolama, ağ güvenliği gibi konularda kaliteli ürünleri ile dünyada sayılı firmalardan olan ZyXel, Türkiye’de Mersa Sistem ile dağıtım kanallarında çalışmak üzere anlaşma yaptı. Böylece ülkemizde satılacak her ZyXel ürünü Mersa Sistem üzerinden geçmiş olacak.
IBM Türk, mobil iletişime dair ses, veri ve e-posta amaçlı ne kullanacaksa alt yapı için Vodafone ile anlaştı. Her iki firmanın da yurt dışında ve dünya genelinde tanınırlığı ve itibarı, belki de başka ülkelerde de yaptıkları ortak çalışmalar, sundukları hizmet kalitesi ile birleşince anlaşmaya pek şaşırmamak gerekiyor bence.
Amerika’daki Massachusetts, Pittsburgh, Beckman, Illinois ve Florida üniversitelerinin ortaklaşa sürdürdüğü araştırma sonucuna göre, bilgisayar oyunlarında aşırıya kaçmamak üzere geçirilen zamanlar, insan beynine salgılattığı kimyasallar ile fayda sağlıyormuş. Oyunlarda başarılı olanların ise doğuştan gelen bir yeteneklerinin olduğu da yine bu çalışmayla saptanmış.
Güvenlik yazılımları üreten Kaspersky’e göre, 2010 yılında başta sosyal ağlar olmak üzere Android tabanlı cep telefonları ve IPhone’lar birçok güvenlik riski ve saldırısı ile karşılaşacak. Lisanslı yazılım, anti virüs, güvenlik duvarı kullanımının yanında günlük güvenlik uyarılarını takip ederek bilinçlenmek bir nebze olsun sizi kurtarabilir.
Bu haftalık bu kadar. Saygılarımla.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.