KORAY ÖZTEKİN

KORAY ÖZTEKİN

NİSAN AYI BİLGİ TEKNOLOJİSİ HABERLERİ

NİSAN AYI BİLGİ TEKNOLOJİSİ HABERLERİ

Merhaba. Bu hafta da hızlı bir bilgi teknolojileri turu yapacağım. Medyasoft, yaptığı açıklamada 2009 yılını %100 büyüme ile kapattığını bildirmiş. Bu orana ulaşırken en büyük katkıyı, anlaşma yaptığı yazılım firmalarının dağıtıcılığı yapmış. Autodesk ürünlerinin Türkiye dağıtıcısı olan Medyasoft, AutoCad yazılımının da 2011 sürümünü tanıtmış.

Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği TÜBİSAD, yaptırdığı “Gelecek İçin Bilişim KOBİ Araştırması” sonuçlarını kamuoyuna duyurdu. Türkiye’de 25 ilde, 1–49 çalışanı bulunan toplam 1645 yönetici ile yapılan görüşmelerde sorulan sorulara göre, her 4 KOBİ’den sadece birinin web sitesinin bulunduğu, 1/3’ünün ise teknolojiyi işlerinde nasıl kullanıp verim alacağını bilmediği, yarısından fazlasının ise e-posta kullanmadığı bilgileri ortaya çıkmış. Teknolojik altyapıya önem verilmediği gerçeğini ortaya çıkaran araştırmada e-ticaret için web sitesini kullanan KOBİ oranı %6 gibi düşük bir rakammış. Kurumsal e-posta kullanımı ise büyük oranda büyük şirketlerde karşılarına çıkmış.

Turkcell, 12. çağrı merkezini memleketim olan Eskişehir’de açtı. 350 kişiye istihdam sağlayacak merkez dolaylı yoldan 1500–2000 kişiye ekmek sağlamış olur. Önümüzdeki yılların büyük ekmek kapılarından birinin müşteri temsilciliği ve çağrı merkezleri üzerinden döneceğini düşünmek hiç de zor değil.

Sıradaki haberim Analsys Mason isimli İngiltere merkezli bir araştırma ve danışmanlık şirketinden. Şirketin Mart 2010 raporuna göre 2005-2010 yılları arasında ADSL için ödenen ücretler ve alınan hizmetin kalitesini ölçmüşler. Alınan hizmeti en ucuz sunan ülkeler arasında Avrupa’da 4. olduğu söylenen Türkiye haberine hiç inanasım yok. Hız liginde de 5. sıradaymışız. İlginç geldi.

Google, internet tarayıcı programı Chrome ile yine adından söz ettirdi. Normalde bir internet Explorer ya da Firefox kurduğumuzda, flash dosyaları görebilmek için Adobe’un sitesine bağlanıp flash player dosyasını indirmemiz ve kurmamız gerekirdi. Chrome’de ise artık durum farklı. Google ile Adobe arasında yapılan anlaşmaya göre flash, tarayıcı içerisinde gelecek. Bu işlem ile hem kullanıcıyı indir kur derdinden kurtaracak, hem de tarayıcımız daha güvenli hale gelecekmiş. Göreceğiz.

İşlemcisinin gücünden faydalanmak için alınan ve oyun amaçlı kullanılmayan PlayStation konsollarına yapılan son güncelleme ile Linux desteği ortadan kalkmıştı. Böylece artık konsolu alıp Linux kurup, ağır işlem gerektiren uygulamalarda kullanmak mümkün olmuyordu. George HOTZ adındaki yazılımcının bu yasağı delebildiği ve belli sürüm konsollarda yeniden Linux yükleme işleminin yapılabildiği de bu haftanın haberlerindendi.

Yeni çıkacak olan Firefox 3.6.4 sürümünden itibaren artık tarayıcı flash, silverlight ve java çökmelerinden etkilenmeyecek. Eklentileri firefox ile birleşik değil de ayrı çalıştırma işlemi bunu sağlayacakmış.

Bu haftalık bu kadar. Saygılarımla.

Bu yazı toplam 451 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
KORAY ÖZTEKİN Arşivi
SON YAZILAR