OFİS PROGRAMLARI, ARAÇ ÇUBUKLARI, GİTTİGİDİYOR, VODAFONE
Merhaba. Bu hafta bahsedeceğim bilişim gelişmelerini içeren haberler daha çok ofis kullanıcılarını ilgilendirecek gibi.
Yazı yazmak, tablolar, çizim, sunum ve basit veritabanı uygulamaları gibi işlerimizi kolaylaştıran ve her çalışma ortamının vazgeçilmezlerinden olan ofis paketlerinde bir kaç sene önceye kadar Microsoft’un “Office” yazılımlarının ezici bir üstünlüğü vardı. Ama açık kaynak koda destek verenler ve onların ürünlerini kullanmayı ülkelerinin politikası haline getiren siyasiler sayesinde bazı ülkeler bloklar halinde Open Office gibi yazılımlara yöneldiler. Microsoft, 2010 ismiyle çıkarmaya hazırlandığı yeni sürümde, rahat kullanım için 2,5 Gb. Diskinizde yer istiyor. En az 500 Mhz. İşlemci ve 256 Mb. ram de diğer asgari özellikler.
Bunun karşısındaki Open Office ise daha önce söz vermesine rağmen 3,2 sürümünü Ocak 2010’ a yetiştiremedi. Eski sürümlerine göre iyileştirmelerin yanında bazı yeniliklerin de beklendiği programı sabırsızlıkla bekliyorum.
Bu hafta bir diğer haber de bazı programları kurarken ya da isteğe bağlı olarak haricen kurulan araç çubuğu (Toolbar)programları hakkında idi. Google araç çubuğunda sözde bulunan bir hatayla beraber, kullanıcının internette gezinti hareketlerinin takip edildiği haberi bir güvenlik açığı olarak duyuruldu. Ama ben dünya üzerinde internetten yapılan aramalarda baş aktör olsam, üstüne bir de aramalarda öne çıkayım diye reklâm pastasının değerini yükselten birileri sürekli olsa, kullanıcıların ihtiyaçlarını belirleyip onları istediğim reklâmlara yönlendirme işi ile ilgilenirdim. Bunu da birçok güzel ufak özellik sunan ve bedava dağıtılan, dolayısı ile gönüllü olarak indirilip kurulan programlar vasıtası ile yapardım. Bir şeyi kullanırken programın ihtiyacınıza hizmet etmesinin yanında, başka bir amacı da olabilir mi diye düşünmenizde bence fayda var.
Bir eBay ortaklığı olan www.gittigidiyor.com internet sitesinde herkes sanal dükkân açıp ürününü satışa çıkarabiliyor. Site zaten biliniyordur. Anlatmayayım. Artık bu sitede almak istediğiniz ürüne ait ürünü sizden önce alan ya da kullanan kişilerin yorumlarını okuyabilecek, alımlarınızı buna göre yönlendirebileceksiniz. Ben www.kitapyurdu.com sitesinden kitap bakarken okuyucu yorumlarına büyük önem veririm. Çünkü bazı ürünler çok iyi pazarlanıyor ama içi boş çıkıyor. Bir nevi kandırılmaktan kendimizi koruma yöntemi diyebilirim yorum okuma için.
Son iki haberim de Vodafone’dan. Şirketin ilk olarak Türkiye’de piyasaya sürüldüğünü söylediği ürünü Spiga, Türkçe klavye barındırmaması ile en baştan gözümden düştü zaten. Sunduğu ağ bağlantı imkanları sayesinde biraz puanı artan ürünü almak için yine bir 3G bağlantıyı 18 aylığına sürdürme taahhüdü isteniyor. Bu tarz bence eksi bir ürün tanıtımından sonra Vodafone’un diğer operatörlere göre artısı olarak taahhütsüz 3G aboneliğini duyurduğunu söylemek isterim. Kontrat yapmayacağınız için istediğiniz ay istediğiniz pakete geçebilirsiniz.
Saygılarımla.
GÜVENLİK DUVARI: İngilizce’deki karşılığı "Firewall"dur ve bir çeşit güvenlik önlemini tanımlamak için kullanılır. Bu tarz güvenlik araçları, yazılım ya da donanım olarak karşımıza çıkabilirler. Güvenlik duvarının yardımıyla hem yetkisi olmayan kullanıcıların bilgisayarınıza erişimini önleyebilir hem de bilgi korsanlarına karşı sisteminizi koruyabilirsiniz.
Güvenlik duvarları, parola oluşturmak gibi basit yöntemlere oranla çok daha güvenilir bir koruma sağlarlar. Ancak bu tip bir korumaya sahip olmak için, çoğu zaman belli bir ücret ödemeyi göze almanız gerekecektir. Kaynak : www.chip.com.tr
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.