KORAY ÖZTEKİN

KORAY ÖZTEKİN

TEMMUZ’A GİRERKEN BİLİŞİM HABERLERİ

TEMMUZ’A GİRERKEN BİLİŞİM HABERLERİ

Merhaba. Haftanın teknoloji dünyası haberlerinden öne çıkanları derleyip sunmak istiyorum.

Tarayıcı pazarından başlayalım. Firefox yeni çıkan 3.6.6 sürümü ile adından yine söz ettirdi. Buna karşın Chrome gömülü flash ve pdf okuma gibi özellikleri ile tarayıcı pazarındaki tırmanışını devam ettirmek istiyor.

Gmail hali hazırdaki docs hizmeti ile basit ofis uygulamalarını internet ortamında halletmemizi sağlıyordu. Artık e-postada ekli gelen word dosyalarını görüntüle seçeneğini bize sunuyor. Postadaki ek dosyanın hemen altında beliren bu ibareye tıkladığımızda docs hizmeti ile ek dosya açılıyor. İstenirse çevrimiçi düzenleme, kayıt, farklı formata çevirme ve başkaları ile yine çevrimiçi paylaşma imkânı bile sunuluyor.

Bu arada son yenilikle, Google docs üzerindeki dosyalarımızı ÖZEL(yalnızca açıkça izin verilen kişilerin oturum açtıktan sonra erişebileceği şekil), WEB ÜZERİNDEN GENEL (İnternetteki herkesin oturum açmadan bulabileceği şekil) ve BAĞLANTIYA SAHİP OLAN HERKES (oturum açılmadan bağlantıya sahip olan herkesin erişebileceği) seçenekleri ile paylaşabiliyoruz.

Google bu hafta yaptığı bir açıklamayla, kullanıcılar için zararlı olduğunu düşündükleri bazı yazılımları Android işletim sistemli telefonlardan uzaktan müdahale ederek sildiğini duyurdu. Düşünsenize cep telefonunuzu üzerindeki bir yazılımla satın alıyorsunuz, sonra telefondaki işletim sistemini satan şirket isteğiniz dışında telefonunuza bağlanıp yazılım üzerinde değişiklik yapıyor. Bütün kimlik bilgilerimizden, ilgi alanlarımıza kadar her şeyi inceleyip, isterse bilgi değişikliği de yapabilir. Silebilir ya da reklâm araştırması amaçlı kullanabilir. Bence ürkütücü. Benzer uygulamaları Apple da iPad ve iPhone için yapmıştı.

Kullanıcılara sunduğu hizmetlerin birbiri ile etkileşimi ve ücretsizliği konularında Google ile girdiği rekâbette geriye düşen Microsoft, Live Messenger, Photo Gallery ve Movie Maker gibi yazılımlarının son sürümlerini deneme etiketiyle duyurdu. Son halini henüz almamış bu sürümler ile Microsoft, kullanıcı odaklı ciddi bir atılım yapmış ve arayı kapatmaya çalışıyor görünümünde. Aradaki rekabet de bizlere olumlu olarak yansıyor tabi.

Google’ın Facebook karşısında başarısız olduğu Buzz ve Wave isimli servislerinden sonra yeni bir hizmet üzerinde çalıştığı bilgisi de internete sızmış durumda. Sosyal paylaşım sitelerinin başarısı karşısında alışılmış rakiplerinden farklı şirketlerle mücadele etmek zorunda kalan bilişim devlerinden bir diğeri olan Microsoft ise, sadece mobil tabanlı hizmet verecek bir servis üzerinde çalışıyormuş.

Arama motorunun ismi yeni aktörü Bing, Google karşısında elini güçlendirmek için oyun, en yakın sinema ve tiyatro salonlarının gösterimi, dizi ve programların HD kalitesinde yayını, müzik hizmeti gibi yeniliklerini birbiri ardına kullanıma sunmak için araştırmalarını yürütüyormuş.

İçerik yönetim ve web sitesi yayınlama aracı Wordpress, 3.0 sürümünü duyurdu. Güvenlik güncelleştirmelerinin yanında, dâhili çoklu site yayınlama, adres kısaltma, varsayılan tema değişikliği, sadece istenilen türde içerik oluşturma seçeneği ve menüleri düzenlemedeki değişikliklerle göz dolduruyor.

Bu arada yasaklı video paylaşım sitesi Youtube, yüklediğimiz videolarda basit düzenleme işlemleri yapabilmemizi sağlayan yenilikleri devreye soktu. Devamı da gelecek diyor.

Saygılarımla.

Bu yazı toplam 542 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
KORAY ÖZTEKİN Arşivi
SON YAZILAR