GEÇ KALMIŞ GÜZEL BAŞLANGIÇ
“1. Ertuğrul Gazi Osmanlı Mutfağı yemek yarışması” kimin aklına geldiyse helal olsun. Büyük bir imparatorluğun filizlendiği, Osmanlı'nın kurulduğu topraklarda yaşıyoruz. Atalarımız Söğüt'te başlayan kıvılcımla cihana hükmetmiş, biz bugün onların hatıralarını bile neredeyse yaşatmaktan aciziz.
Atalarımız cihanı yönetmiş, biz cihana kendimizi tanıtamıyoruz, Cihanı bırakın ülkemizde Söğüt'ü Bilecik'i tanımayanlar var.
Hatta bazı şehirler, şehzadeler şehriyiz diye bas bas bağırıyor, etkinlikler düzenliyor. Biz padişahların memleketini, şehzadelerin memleketini tanıtamıyoruz.
Bu tanıtımlar tabiiki lafla olmaz. Yapılan etkinlikler ve organizasyonlar sizin ne kadar büyük bir tarihi değeriniz olduğu hissettirilir.
Bundan yaklaşık 5-6 yıl önce TRT'nin yaptığı bir programda Söğüt'te Ata Sporları turnuvası düzenlenmesini teklif etmiştim.
Osmanlı'nın hükmettiği topraklarda daha sonra kurulan devletler arasında ata sporumuz olan, güreş, ok atma, cirit gibi müsabakalar düzenlensin.
Turnuvaya katılan ülkeler bir zamanlar Osmanlı'nın ülkesini yönettiğini hatırlasın. Osmanlı hükmettiği topraklarda sömürge yapmadı, adalet götürdü. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Azmi Özcan hocamızın çok güzel bir tespiti var. Osmanlı birlikte yaşama sanatını bu dünyaya armağan etti diyor.
Devletler Osmanlı'yı hayır dua ile bir kez daha hatırlamış olur ve bu gelecekte ülkemizin stratejisinde bile büyük bir rol oynayabilir.
Tabi uluslar arası getireceği faydalar enine boyuna değerlendirilir, ilaveten Söğüt'e ve Bilecik'e sağlayacağı katkı tahmin bile edilemez. 1. Ertuğrulgazi Osmanlı yemek yarışması ile başlandı. İnşallah bu yemek yarışması uluslar arası boyuta taşınmakla birlikte ata sporları turnuvaları da düzenlenir.
Yemek yarışmasını iki gün boyunca takip ettik. Yarışmacılarla ayrı ayrı röportajlar yaptık. Tariflerini aldık. Bu röportajları ramazanda her gün yayınlayacağız. Orada öğrendiğime göre yarışmacılar kendi malzemelerini kendileri getirmişler. Bu konuyu daha fazla deşmek istemiyorum ama masrafları gelen ekiplere yaptırmak yerine organizasyonu tertip eden ekip tarafından karşılanması gerekirdi.
“Bütçe mi var” denecektir. Osmanlı'nın kurulduğu topraklara genel idare artık biraz ayrıcalık tanımalı. İlin idarecileri biraz daha kaynak bulmak için kapı aşındırmalı.
Neyse dünden iyiyiz yarın daha iyi olacağız. Ben bu fikri ortaya atan, üzerinde çalışan, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Hoşçakalın.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.