Üreteni takdir ve tebrik etmek gerekir
Ülkemizde gündem günde birkaç defa değişebiliyor. HDP’li milletvekilinin terörist aşkıyla terör kıyafetiyle kare kare çekilmiş fotoğrafları üzerine yazayım düşüncesindeyken, üç harfli zincir marketlerin her ürünü satmamasıyla ilgili kanun hazırlanması gündeme oturdu. Gerçi okuyucuların PKK güdümlü HDP ile ilgili görüşümü bilirler. Zincir marketlerin her sokağa açılmasına evvelki yazılarımda karşı olduğumu yazmıştım. Ayrıca ileriki haftalarda bu konulara tekrar değinmek isterim.
Gazetemizin dünkü manşet haberinde Gölpazarı Büyükbelen köyünde mevsiminde günlük 100 ton, sezon sonu yekün 1500 tonun üzerinde üretimi yapılan ceviz haberi vardı. Büyükbelenlilerin başarılı bir şekilde üreterek elde ettikleri 1500 tonun üzerindeki ceviz hasadını takdir etmemek mümkün değil.
Üretimde yakalanan yüksek kalite ve elde edilen hasatta, haberde ismi geçen Fahri Yıldırıcı isimli emekli polis memuru arkadaşın payı büyük. Burada sadece Yıldırıcı’yı değil ona destek veren Büyükbelen halkını da takdir etmek gerekir.
Belki 10 yılı aşkın zamandır Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri İl Özel İdare destekli ceviz fidanı dağıtıyor. Bir ceviz fidanı 4. yaşından itibaren meyveyi vermeye başlıyor, 6-7 yaşlarında artarak devam ediyor. Büyükbelen Köyü Fahri beyin önderliğinde, 15-16 yıl evvel başladığı ceviz üreticiliğinde bugün 1500 tonun üzerinde kapasiteye ulaşmış ve arttırarak devam edeceği umut ediliyor. Tamamen dere, tepe ve kayalık, sulama imkanı olmayan yerde bu başarıya ulaşılıyorsa bunda ceviz ağacının Büyükbelenin havasını sevdiğini de düşünebiliriz.
Ben şahsen, bunca yıldır İl Özel İdare destekli fidan dağıtan tarım teşkilatının bırakın 1500 tonu yarısı olan 750 ton bile hasat eden bir köyü ismen söyleyeceğini sanmıyorum. Tarımla ilgili her yazımda Bakanlığın tabana inerek, çiftçilik yapanların görüşü alınarak karar alınmasını savunanlardanım. İşte köyünü seven, onlarla beraber çalışarak yüksek verim alınmasına vesile olan bir örnekle karşı karşıyayız. Bu benim tabanın görüşüne önem vermeli tezimin doğru olduğuna işarettir.
Umarım, Gölpazarı İlçe Tarım Müdürlüğü bu köye bilgi desteği verdiğini açıklarda onu da takdirle yazarız.
İl Özel İdare birçok köye kantar, kuruluk gibi köy ihtiyaçlarını yerine getiriyor. Üzülerek öğrendim, Büyükbelen halkı ürettiği bunca cevizi her çuvalı 300-500 kiloluk kantarlarla tartıp tırlara yüklemişler. Geçtiğimiz Eylül ayı hasadından sonra aralarında topladıkları paralarla 60 tonluk kantar yapmışlar. Kendileriyle yapmış olduğum konuşmadan öğrendiğime göre sadece destek Gölpazarı Belediye Başkanı Hayri Suer’den kepçe desteği olmuş. Gönül isterdi ki 1500 tonun üzerinde ceviz üreten köyden haberdar olan ilgililer, Büyükbelen’i takdir, üretimde sağladıkları başarıya mükafat olarak İl Özel İdaresi kantarı yapsın.
Olan olmuş kantarı köy halkı yapmış, ihtiyaç bitmiş mi? Hayır. Hasat Eylül sonu, ekim ortalarına kadar devam ettiği, mevsim itibariyle yağışlı olması yüzünden kuruluğa, kantar içinde ufakta olsa bir kulübeye ihtiyaçları olduğunu öğrendim.
Vatandaşın her derdiyle ilgilenen sayın valimiz, çalışkan Büyükbelen köyü tarafından misafir edilmek istendiğini bir elçi olarak iletiyorum.
Böylece çalışan takdir edilmiş, istekleri de tespit edilmiş olur.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.