ADLİ YARDIM
Öncelikle, geçen haftaki yazıma göstermiş olduğunuz yoğun ilgi için çok teşekkür ediyorum. Bu haftaki yazımda sizlere 'adli yardım' kurumundan bahsedeceğim.
Adli yardım; olanakları yetersiz olan bireylerin adalete erişimini sağlamaya yöneliktir ve hukuki görüş, savunma ve temsil hizmeti alınmasını ve bu hizmetin masrafının karşılanmasını içerir.
Avukatlık ücretlerini ve diğer yargılama giderlerini karşılama olanağı bulunmayanlar, adli yardım kurumunun kendilerine sağladığı bu imkanla haklarını arayabilmektedirler.
Adli yardıma başvurmak isteyen kişi, ikamet ettiği il veya ilçedeki adliyelerde bulunan Adli Yardım Bürosuna başvurarak talepte bulunmalıdır.
Adli yardım bürosunda görüşme tutanağını doldurduktan sonra istenilen evrakları getirmeniz gerekmektedir. Bu evraklar; ikametgah belgesi, fakirlik belgesi, nüfus cüzdan fotokopisi, vukuatlı nüfus cüzdan örneği, gayrimenkul- menkul mal- ticaret kaydınız ile Sgk, Bağkur, Emekli Sandığı kaydınız olmadığına dair belgelerdir.
Bu belgeleri tamamlayıp gerekli incelemelerden geçerek adli yardım talebi kabul olunan kişi;
1) Yapılacak tüm yargılama ve takip giderlerinden geçici olarak muafiyet.
2) Yargılama ve takip giderleri için teminat göstermekten muafiyet.
3) Dava ve icra takibi sırasında yapılması gereken tüm giderlerin Devlet tarafından avans olarak ödenmesi.
4) Davanın avukat ile takibi gerekiyorsa, ücreti sonradan ödenmek üzere bir avukat temininden, hükmün kesinleşmesine kadar ücretsiz olarak faydalanır.
Özellikle son zamanlarda ülkemizde artış gösteren boşanma davalarında maddi geliri ve hiçbir sosyal güvencesi olmayan; fakat eşinden boşanmak isteyen kadınlarımız için adli yardım imkanı çok büyük önem taşımaktadır.
Hukukun üstünlüğünün daim olduğu günler dileğiyle...
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.