UZLAŞTIRMA
Ceza hukukunda uzlaştırma, ceza soruşturması ve davasında tarafsız bir kimsenin arabuluculuğuyla uyuşmazlığın çözülmesi için suçun mağduru ve failinin iletişim kurduğu süreçtir. Uzlaştırma müzakereleri ve uzlaşma anlaşması, şartları varsa hem soruşturma aşamasında hem de kovuşturma aşamasında yapılabilir.
ŞARTLARI : Mağdurun gerçek kişi veya suçtan zarar görenin özel hukuk tüzel kişisi (şirket, vakıf, dernek vs.) olması gerekir.
Kural olarak soruşturulması ve kovuşturulması şikayete tabi suçlar uzlaştırma kapsamındadır.
Suça sürüklenen 18 yaşından küçük çocuklar bakımından; üst sınırı 3 yılı geçmeyen hapis veya adli para cezası gerektiren suçlar uzlaştırma kapsamındadır.
Soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlı olsa bile, cinsel dokunulmazlığa karşı suçlarda (cinsel taciz suçu, cinsel saldırı suçu vs.) uzlaştırma yoluna gidilemez.
Uzlaştırma kapsamına giren bir suçun, uzlaştırma kapsamına girmeyen bir başka suçla birlikte işlenmiş olması hâlinde de uzlaşma hükümleri uygulanmaz.
Suçun birden fazla faili varsa; aralarında iştirak ilişkisi olsun veya olmasın, ancak uzlaşan kişi uzlaşma hükümlerinden yararlanır. Suçun birden fazla mağduru varsa; şüpheli veya sanık tüm mağdurlarla uzlaşmak zorundadır.
Taraflar, soruşturma konusu fiilin sebep olduğu maddi ve manevi zararın tazmin edilmesi veya eski hale getirilmesi konusunda uzlaşabilirler. Şüpheli veya sanığın kamu yararına bir kurumda çalışması konusunda uzlaştırma müzakeresi yürütülebilir.
Suçun nedenlerini ortadan kaldırmak, şüpheli veya sanığın sağlıklı bir birey olarak hayata uyumunu sağlamak için bir programa katılması konusunda uzlaşma anlaşması yapılabilir.
Şüpheli veya sanığın herhangi bir kurum veya kişiye bağış yapması istenebilir.
Şüpheli veya sanığın, mağdurdan özür dileyerek suçun neden olduğu itibar kaybı, isme veya markaya verilen zarar vs. gibi olumsuzlukları gidermesi konusunda uzlaşma sözleşmesi yapılabilir.
UZLAŞTIRMA KAPSAMINA GİREN SUÇLAR : Basit kasten adam yaralama Taksirle adam yaralama suçu Tehdit suçu Konut dokunulmazlığını ihlal suçu
İş ve çalışma hürriyetini ihlal suçu Kişilerin huzur ve sükununu bozma suçu Hakaret Suçu
Kişinin hatırasına hakaret suçu Haberleşmenin gizliliğini ihlal suçu Kişiler arasındaki konuşmaların dinlenmesi ve kayda alınması suçu Özel hayatın gizliliğini ihlal suçu
Hırsızlık suçu Kullanma hırsızlığı suçu Mala zarar verme suçu
Hakkı olmayan yere tecavüz suçu Güveni kötüye kullanma suçu
Bedelsiz senedi kullanma suçu Dolandırıcılık suçu
Dolandırıcılıkta daha az cezayı gerektiren hal uzlaştırma kapsamındadır Kaybolmuş veya hata sonucu ele geçmiş eşya üzerinde tasarruf suçu
Hileli iflas suçu
Taksirli iflas
Karşılıksız yararlanma suçu..
Şirket veya kooperatifler hakkında yanlış bilgi
Suç eşyasının satın alınması veya kabul edilmesi suçu.
Bilgi vermeme suçu.
Açığa imzanın kötüye kullanılması suçu
Aile hukukundan kaynaklanan yükümlülüğün ihlali suçu
Çocuğun kaçırılması ve alıkonulması suçu
Ticari sır, bankacılık sırrı veya müşteri sırrı niteliğindeki bilgi veya belgelerin açıklanması
Çocuğun kaçırılması ve alıkonulması
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.