Dileriz Gerçekleştirir
Toprak bütünleştirilmesi çalışmalarını doğru buluyorum, geç bile kalınmış diyebiliriz. Pazaryeri ilçemiz arazi bütünleşmesi için kararı alındı, halk istemiyor. Bursa, Eskişehir gibi komşu illerimizin bazı bölgelerinde bütünleştirme yapıldı. Oralarda da karşı çıkanlar oldu, ama şimdi herkes memnun. Pazaryerinde de aynı uygulama yapılacaktır. Burada görülen eksilik vatandaşımızın yeterince aydınlatılmaması. Bilgilendirme toplantısı yapılıyor, bilgi vermesi için gelenlerin bile aydınlatmaktan yoksun oldukları görülüyor. Bu işin uzmanları bütün köyleri gezmek, hatta arazileri birleştirilen yerlerde ki halktan getirilerek arazi sahipleri, ikna edilmeli.
Halkın memnuniyetiyle çalışmalar başlatılır, devam ettirilirse is kolaylaşır.
Devlet güzel hizmetler yaparken, alması gereken tedbirlere geciktiğinde vatandaş güven bunalımına giriyor. Emlakçılar, tarım arazilerini satmak, para kazanmak için yarışa girdiler.
Köyünü terk eden, babadan dededen kalan arazisini emlakçılar kanalıyla satıyor. Aynı paraya aynı köylü gücü yetmediği için alamıyor.
Arazisi olan vatandaş, arazi bütünleşmesi sonunda evvelce tarla alanın ismini dahi bilmedikleri birilerinin bütünleşen 15-20-30-50 dönüm arazilere sahip olacakları kanaatindeler. İnternetten arazi satışlarına düzenleme getirilmeli. Arazisini satmak isteyenlere akraba, komşu ve köylüsünü tercih etme mecburiyeti getirilmeli. Parası yeterli olmayanlara Ziraat Bankası kanalıyla en az beş yıl ödemeli kredi verilmeli. Bu düzenleme aynı zamanda arazi bütünleşmesini de desteklemiş olur. Dedenin 10 dönümlük arazisi iki kardeş arasında beşer dönüm olarak paylaşılıyor. O beşer dönüm de torunlar tarafından bölüşülünce 10 dönümlük arazi gelir getirici olmaktan çıkıyor. Satmak isteyen akrabasını tercih etmeye teşvik edilse arazi bütünleşmesi ağlanmış olur.
Köylerin nüfusunun azalması önümüze çok büyük dertler açtı. Bundan böyle eski haline getirmek zorda, acilen yeni önlemler alınmalı zararın neresinden dönülürse kardır hesabı yapılmalı.
Uzun yıllar köylerimizde ki satılan arazilerin, boş, atıl halde olduğunu hatta bir çok tarlanın tel örgü ile çevrildiğini ekilip biçilmediğini yazdım. Maalesef hiçbir önlem alınmadı. Arada bir bakanlık, almak istedikleri önlemleri açıklıyor, aradan 5-10 sene geçiyor aynı açıklamalar yerine tekrarlanıyor.
Mehdi Eker 11 yıl Tarım Bakanlığı yaptı, Türkiye’nin 30 havzaya ayrılacağını, sözleşmeli tarım yapılacağını, 1 karış boş arazi bırakmayacağını, bakanlığı döneminde defalarca söyledi. Bakanlığı bitti hiçbirini gerçekleştirmedi. Ondan sonra gelenlerde aynı sözleri söylemeye devam etti.
Bugün ki bakan da aynı sözleri daha da genişleterek konuşuyor. Dileriz gerçekleştirir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.