KABA YEM YANLIŞI
Tarım ve hayvancılıkta müreffeh olmayı sonuna kadar hak eden yurdumuz insanına bildiğim doğruları anlatmayı kendime bir borç biliyorum.
Ülkemiz hayvancılığında yıllardan beri süregelen ve bir türlü tam manasıyla yıkılamamış bir tabu olarak görüyorum kaliteli kaba yem kullanımını.
Bazen insan düşünmeden edemiyor yanlış olduğunu bile bile bazı uygulamaları neden değiştiremiyoruz? Somut bir sonuca varamıyorum. Sanırım bizim insanımız ezberlerinden alışkanlıklarından vazgeçmek konusunda biraz ağır kalıyor.
Dünyadaki tarım ve hayvancılık otoriteleri üzerine basa basa ısrarla sap ve samanın kaliteli bir kaba yem olmadığını söylerken,elin Amerikalısı samanı altlık olarak kullanırken,bizler neden ısrarla samanı rasyonlarımızın olmazsa olmazı olarak görüyoruz? Anlam vermekgüç.Ben, hayvan beslemede samanın yerini insanlarda ekmek kullanımına benzetiyorum.Yıllarca tartışıldı hala tartışılıyor.Beyaz ekmek faydalıdır bol bol tüketin diyen bir tane bilim insanına rastlamadım,izlemedim, okumadım.Aynı zamanda aksini ispat eden sayısız bilimsel çalışma mevcutken- ki buna Canan Karatay’ın açıklamaları da dahil- gelin görün ki en çok ekmek tüketen toplumlardan biriyiz.
Aynı şekilde saman konusunda da birçok değerli hocamdan ders dinledim,bizzat kontak kurmasam da farklı bilir kişilerin yazılarını okudum fakat hiçbirinin saman faydalıdır bol bol önerin dediğini duymadım.
Saman kesinlikle kaliteli bir kaba yem değildir.Saman hayvanda yalnızca mekanik doyuma sebep olur.Hayvana tokluk hissi verir.Fakat bunun yanında enerji ve protein bakımından hayvanınıza bir katkı sağlamaz.Samanın hiç mi faydası yok?Var.Mekanik doyum sağlayan saman hayvanın sağlıklı bir şekilde geviş getirmesini sağlar ve yeterince tükürük salgısı üreten hayvanın ideal mide pH’sına sahip olmasını sağlar.İyi de bunu yapmak için rasyonun yarısından fazlasını sapla saman yapmaya lüzum yok ki.Böyle yapınca eğrisi doğrusunu götürüyor.Hayvanın önünü samanla doldurup üzerine bir miktar kesif yem serpiştiren yetiştiricileri inanın kendi gözlerimle gördüm.Akşam yemeğinde bir tabak bayat ekmek üzerine bir miktar tuz döksek ne kadar iştah açıcı ya da faydalı olabilir ki?
Saman kullanımında dikkat etmemiz gereken hususlar var.Samanların boyutu kesinlikle 7-8 cm civarında olmalıdır. Daha aşağısı uygun değildir. Daha yukarısında ise hayvan tüketirken güçlük çekebilir.Şimdilerde çok yaygın değil ama önceden patos samanı verilirdi hayvanlara.Bu şekilde toz saman külliyen zarar.Zaten tek faydası mekanik doyum olan samanı küçülttüğümüz zaman o işe de yaramayacak.
Hayvanınıza verdiğiniz rasyonun kabaca yarısı kaliteli kaba yem olmalıdır.Dikkat edin altını çizerek söylüyorum saman değil “kaliteli kaba yem”.Peki nedir bu kaliteli kaba yemler? Saman dışında kurutulmuş çayır otu, fiğ, korunga, üçgül, sudan otu, sorgum, İtalyan çimi (raygrass),yonca mısır silajı gibi yem maddeleridir.Bunlardan özellikle yonca, mısır silajı, İtalyan çimi (raygrass) önerdiğim yem maddeleridir.
Hayvancılığı gelişmiş ülkelerde yılın yaklaşık 8-9 ayı hayvanlar çayır-mera otuyla beslenebildikleri için kaliteli kaba yem takviyesine fazla ihtiyaç duymazlar.Ülkemizde yetersiz sulama ve yanlış otlatma zamanı gibi sebeplerden dolayı çayır ve meraların kullanımı oldukça azdır ve azalmaktadır.Ayrıca tarım arazilerimizi yem bitkileri yetiştirmek açısından yeterince kullanamıyoruz.Hayvancılığı gelişmiş ülkelerde 1 milyon hektar tarım arazisinin %30-40’ı yem bitkisi üretiminde kullanılırken bizde bu oran %3,6 civarındadır.
Gerçekten kaliteli kaba yem kullandıkça fabrika yemi kullanım oranımız düşecek hayvanlarımız çok daha sağlıklı ve verimli olacaktır. Her daim işi bereketli ve yüzü gülen çiftçilerimizin sayısının artması bizim mutluluk kaynağımız olacaktır.
HAYVANLARINIZ SAĞLIKLI, EMEĞİNİZİN KARŞILIĞI BEREKETLİ OLSUN…
ELEŞTİRİ, GÖRÜŞ VE SORULARINIZ İÇİN;
GMAİL: [email protected]
GSM: 05372389065
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.