HAYVANCILIKTA AÇIK BESİCİLİK
Dört mevsimin bir arada yaşandığı ülkemiz tarım ve hayvancılık açısından da gayet uygun bir coğrafya. Fakat bu koşulları doğru değerlendirmezseniz bu defa şartlar aleyhinize işler. Hayvancılık birçok etkenden oluşan komplike bir iş.
Beslemenin yapıldığı bölge, besin maddesi, hayvanın ırkı, bakım-besleme şartları, hastalıklar vs. bu etkenler uzayıp gider. Bu hafta yazımda açık besiciliğe değinmek istedim.
Ülkemizde hayvancılık yapmak isteyen ve uzman görüşü almayan yatırımcılar genelde sermayenin yüksek kısmını betona gömer. Hayvancılıkta biz, sabit yapılar dediğimiz ahır,depo gibi yerlere yüksek paralar bağlanması taraftarı değiliz. Bunun yerine ekonomik ve kullanımı pratik yapılar yapıp sermayemizi iyi hayvan ve yem gibi daha çok kar ettirmeye yönelik kalemlere yatırmamız uygun bir hareket olacaktır.
Peki nelerdir bizim besicimizi açık yapılardan uzaklaştırıp daha maliyetli ve kullanımı zor yapılara iten faktörler? Açık besicilikte çok yaygın yanlışlardan biri soğuk faktörüdür. Büyükbaş hayvanlar hava sirkülasyonu yani cereyana maruz kalmadığı sürece -15,-20 derecelere kadar yemden yararlanmayı sürdürebilirler. Yani besihanemizin her yerini kapatıp üzerine bir de kapıya pencereye çuval tepmemizi gerektirecek bir durum yok. Siz yeter ki rüzgar alan cepheyi kesin ve yemi eksik etmeyin. Bir diğer husus ise çamurlu altlık. Uygulananın aksine açık besicilikte diz boyu çamur ve gübre faydalı değildir! Hayvan üşümez daha iyi kilo alır gibi görüşler yanlıştır. Bol tırnak hastalığı, meme hastalığı, deri problemi ve bunlarla birlikte kilo kaybı ve zararları görülecektir.
Hayvanlar; kuru, cereyansız, direkt güneş ışığından korunabileceği sundurmalı, yem ve suya istediğinde kolayca ulaşabileceği besihanelerde daha yüksek verim sağlayacaktır.
Açık besiciliğin bir diğer faydası ise işçilik maliyetlerini düşürmek ve zamandan kazandırmaktır. Altlık temizleme ve yemleme daha az sürede ve daha az insan gücüyle gerçekleştirilebilir.
Değerli yetiştiricilerimiz ve bu sektöre girmek isteyen vatandaşlarımız, konuya vakıf uzmanlardan detaylı bilgi edinerek daha düzgün, sürdürülebilir ve karlı işletmeler kurabileceklerdir. Tarım ve hayvancılık ülkemizin milli beka meselelerindendir. İşleriniz hayırlı kazançlarınız bereketli olsun.
Veteriner Hekim Ömür ÇELİK
Soru, görüş ve eleştirileriniz için
Gmail: [email protected]
GSM: 0537-238-90-65
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.