Doç. Dr.  BURAK ÖZTÜRK

Doç. Dr. BURAK ÖZTÜRK

Koskoca Cevizler Nasıl Yetiştirilmelidirler?

Koskoca Cevizler Nasıl Yetiştirilmelidirler?

Ceviz yetiştiriciliği rençperler için, gerçekten son yılların popüler bir tarım yatırımı konusu. Bilhassa fernor ve chandler gibi farklı iklim özelliklerinde verimli sonuçlar elde edilen fidelerin ülkemizde yaygınlaşmasıyla ticari olarak kazançlı bir hale gelmiş bir uğraş. Fide dikim zamanı başladığı bu günlerde, hobi olarak yaptığım ceviz dikimi ile ilgili bilgiler vermek istedim. İyi bir ceviz nasıl yetiştirilir? Kaliteli ceviz ağacı nedir? Yanlış bilenen doğrular ve doğru bilenen yanlışlar nelerdir? Bahçemizdeki bu koskocaman cevizler neden boyutları kadar meyve vermezler?  Giriş yapalım bu hafta tüm önemli soruların cevaplarına.

Ceviz ağaçları geleneksel tarım yatırımcıları için, yapısı bakımından zor büyüyen ve uzun süre yaşayan ağaçlar olarak bilinir. Suyu ve gübreyi ise çok fazla istemediği zannedilir. Çoğu zaman ceviz dalında kalır, nasıl olsa çürümez toplarız denilerek tüm meyvelerin içine dikilir. Hatta bazen kargalar bile sebep olur verimli toprağında biten bir fideye. Aslında doğrusu hiç de öyle değildir.

İlk olarak şunu bilmek gerekir 5-6 yaşına gelmiş ve iyi bir tarım idarecisinin elinden geçmiş ağaç yatırımından, özel durumlar ortaya çıkmaması durumunda en az 4 kg ceviz elde edilmelidir. Bu 10 yaşa geldiğinde 20 kg seviyesinin üstüne çıkmalı, hatta 30 kg’mı görmelidir. Ceviz ağacının kalitesi asla boyutla ölçülmez, hatta minimum boyutta maksimum verim almaktır aslında asıl bilinçli ceviz yetiştiriciliği. Boyut aldatıcı bir görseldir çiftçi için, verimlilik ise tek gerçek olmalıdır zamanı ve imkânı boşa harcamak istemeyen için.

Ceviz bilinenin aksine, suyu çok sever aslında. Ama az sulama ile kurumaya karşı dayanıklıdır yalnızca. Meyve vermeyen ağaç keresteye dönüşür bu alanda. Kereste olması için mi yetiştirirsin 25 yılın sonun da? Tabi üretmek ve üretirken de sermaye geliştirmek istiyorsan tarlanda.

Çoğu zaman yapılan hataların birisi de ceviz arasına başka bir meyve dikmektir. Neden mi? Bazı ceviz türleri juglon adında bir kimyasal salgılar ve halkımız bunu sülfür zanneder. Bu oran artıkça araya dikilen fidenin zarar görme ihtimali artar. Hatta bu oranın fazla olduğu yerlerde, dibinde oturanı sersemlettiği köylülerimiz tarafından bilinen bir gerçektir. Ceviz dibinde üç gün geçir, köyde sana da kesin deli derler!

İklim bu işte her yerde olduğu üzere, başlıca kaliteyi belirleyen faktördür. Kardeş iklime ek olarak toprak yapın da uyumlu değilse, neden zorla ceviz yetiştirmek istersin? Belki sahip olduğun koşullar dikkate alınsa, kaysı ve vişne daha uygundur fazla kazanman için. Bir tek ceviz de mi para var? Bak Karadeniz’de her yer fındık, Tarpak’ta ise nar. Gel sen olmuyorsa ısrar etme bu üründe. Yetişebilecek birçok meyve var, uygun olan toprağında ve ikliminde.

Ceviz ağacının ihtiyacı olan azot, fosfat ve potasyum oranı diğer fidelerden farklıdır. Her toprağa gerekli gübre ise, zaten değişkenlik gösterir birbirinden. İyi bir rençper analizlerini tam yapmalı, doğru mühendisten danışmanlık almalıdır. Evet, büyür gider boyuna doğru fide, sonra dersin bak olması gereken bu meyveler nerede? Gerekirse budarsın bazı dalları, merak etme daha fazla verir kalan kolları!

Değerli okurlarımız bu ceviz yetiştiriciliği gerçekten bir derya deniz. Kaliteli ürünler yetiştirmek için, gelecek yazılarımızı sürekli okumanızı bekleriz. Sadece zamanı ve elinizdeki imkânı boşuna harcamayın isteriz.

Bu yazı toplam 2601 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Doç. Dr. BURAK ÖZTÜRK Arşivi
SON YAZILAR