ŞADİ  ERDAL

ŞADİ ERDAL

KURAKLIK

KURAKLIK

Bir yıl oldu zannediyorum.Üniversite'de " su " ile ilgili oturum yapıldı. Katılanlar arasında, Orman ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Eldemir de vardı.Güzelde bir konuşma yapmıştı. Eldemir Pazaryeri ilçemize bağlı Bozcaarmut köyünden programdan sonra evvelce tanıdığım için görüştük. Bana,  "Siz barajlar ve sulama kanalları ile ilgileniyorsunuz müjde vereyim, Devlet su İşleri Bilecik'e şube açıyor" dedi.

15 gün evvel Tarım İl Müdürlüğüyle Üniversite İşbirliğiyle " Kuraklık  " üzerine toplantı yapıldı. İl dışında olduğum için katılamadım. Konuşulanları basından okudum.Alınması gereken tedbirler üzerine düşüncelerimi yazmak istedim.

İlimizde henüz kuraklıktan şuana kadar zarar görülmüyor. Bahar yağmurları da korkulan zararı önledi. Bundan sonra gelebilecek zararı önlemek için tedbir almak gerekir. 

Bilecik, bahar yağmurlarından yeterince istifade etmekle beraber Mayıs ayının 15'inden sonra Ağustos sonuna kadar kurak iklim yaşıyor. İlimizde barajlar var, dahada yapılıyor. Yapılan barajlardan tarım arazileri yeterince sulanamıyor. Kışın kurak geçmesinden dolayı baraj sularına çiftçi çok daha fazla kullanmak isteyecek.

Alınması gereken tedbirler neler olabilir? :

1-Yazımın başında bahsttiğim, Devlet Su İşleri Bilecik Şubesi açıldı. Müdürü olmayan , 3 memeuruyla yetkisiz bir şube. Bilecik ne çekiyorsa bağlı olduğu  Bölge Müdürlüklerinden çekiyor. Üretici DSİ ' nin ilimiz Şubesine şikayetlerini yapsın bakalım derdime deva olabilecekler mi? böyle bir şube  açılsa ne olur , açılmasa ne olur? Açıldıysa, işler hale getirilmeli.

2- İlimizde genelde barajlar ihtiyatlı kullanıldığında sulamaya yetecek durumda. Kanallara  Mayıs ayından itibaren su verilmeye başlanır. Su verilmeden tedbir alınmazsa işte kuraklık  o zaman başlar. Bilgisizce kanallara su verildiğinde havasını atamayan kanallarda; borular patlıyor , sular boşa akıyor ,heba oluyor, ekili araziler zarar görüyor, ekilecek araziler geç tava  geldiğinden geç ekiliyor.Günlerce böyle su  aktığı oluyor. Kurulan kooperatifler , Birlikler güçsüz olduğundan yaptıramıyor. Köylerde genç nüfus azaldı. Kazma kürekle çalışacak, arızayı giderme imkanı zor, açılsa bile tamir edecek usta yok.

3-Valilik acilen sulama kanalı olan barajları tespit ettirmeli geçen yıldan patlak olan alanlar derhal yaptırılmalı.DSİ'nin açılan şubesi yetkili hale getirilmeli; en az iki kepçe ve usta bulundurulmalı , arıza şikayetleri en seri şekilde giderilmeli. Barajlarla ilgilenen  köylerdeki yetkililer patlak olduğunda vanaların nasıl kapatılacağı öğretilmeli. DSİ şubesi bahsettiğim şekilde çalıştırılamayacaksa İl Özel İdaresi bu işi üstlenmeli.

4-İl Gıda  ve Hayvancılık İl Müdürlüğü sulama hususunda üreticileri eğitmeli. Hububat hasatı sırasında biçerdöğerler denetlendiği gibi sulama yapılan arazilere İl Müdürlüğü uzman elemanlarını göndermeli üreticinin fazla sulamasını önlemeli. Kooperatif ve Birlik yetkililerinin yanında olmalı, söz dinlemeyen üyelerine yaptırım uygulanması sırasında yanında olmalı.

Daha yapılaması gerekenler olabilir mi?  olabilir.Ancak bunlar bile çok istifadeli olur.

Bu saydıklarımın ve daha başka alınması gereken tedbirler alınmazsa ne olur? Bu sene meyvede mart ayında yaşanan kuru ayaz ve kırağıdan dolayı zararın büyük olduğu anlaşılıyor.Yani, meyveyi pahalı yiyeceğiz anlaşılan. Kuraklığa karşı tedbirler alınmazsa, sebzeyide pahalı yiyeceğiz demektir. Şimdiden tedbir alırsak şu ana kadar kuraklıktan zarar görmeyen ilimiz tedbir alarak kârlı duruma çevirebiliriz. Yeni Vali'mize de kârlı duruma çevirmek yakışır. Allah'ın verdiğini kulundan esirgemiyelim.

Bu yazı toplam 1457 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
ŞADİ ERDAL Arşivi
SON YAZILAR