BİZ KİMİZ?
"Biz" zamiri güzel Türkçe'mizde birinci çoğul şahısı ifade eder. Tam karşısında "siz" ve "onlar" zamirleri belirir. "Biz" kelimesi üç harfli olmasına rağmen kimi zaman iki kimi zaman üç kimi zaman ise milyonları ifade eder. Aynı zamanda aidiyet dugusunu da en keskin ve en kısa yoldan belirtir. "Biz" yani yüzleri aynı yöne dönmüş olanlar. "Biz" yani aynı inanca sahip olanlar. "Biz" yani beraber olanlar. "Biz" yani bir olanlar.
"Siz" zamiri ise "Biz"zamirinin tam zıddı olarak karşısında belirir. Bazen aidiyetin tam zıddı olarak karşısındakini adeta itham edercesine "siz bizden değilsiniz" dercesine "siz de kimsiniz?" diye bir öteki haline getirir. Kimi zaman da haklıdır. Çünkü "biz" ve "siz" zamirlerinin altında koca bir tarih, koca bir medeniyet, koca bir anlayış gizlidir.
Sahi "Biz kimiz?" hangi inanca sahibiz. Hangi kıymetler ile "biziz". 200 yıldır cevaplayamadığımız o meş'um sual? Kimi ne göre "Garp Medeniyetinden, İslam dininden ve Türk milletinden" olanlarız. Bu tutmadı elbet bu topraklarda, tutmasıda beklenemezdi. O yıkılış devrinde ortaya atılmış pratik bir cevaptı.
Evet "Biz kimiz?", sorumuz bu. Bu topraklarda, aynı ülkede yaşayan bu insanlar kim? Bu insanlar Türk müdür? Mesela Güneydoğu Anadoludakiler Kürt müdür? Doğu Karadenizdekiler Laz mıdır? Yoksa kalanlar Arap mıdır veya Çerkez midir? Nedir? Eğer soruya verilen cevap için ulus-devlet yapısı üzerinden gidecek olursak ortaya tek bir "biz" çıkmıyor malesef.
Yani "biz" diyebilmek için kavmiyyet kâfi değil. Suriyeli, Iraklı, Filistinli, Kafkasyalı, Trabzonlu, Konyalı, Diyarbakırlı, Adanalı demek acaba neyi ifade eder. Bana göre o devletlerin sınırları içinde yaşayan bir insan topluluğunu ifade eder. Bu da "biz" diyebilmek için kâfi değildir. Çünkü Peygamber Efendimiz (sav)' de kureyştendi ve onlar iman etmekdikçe onlar için biz demedi. Ensar ve muhacirin ile biz dedi. Buradan yola çıkarsak, aynı ülkede hatta aynı kabilede olmak "biz" diyebilmek için mümkün değildir.
"Biz" A cemaatli miyiz? Yoksa B cemaatli miyiz? Biz bu da değiliz. Çünkü "biz" oysak o zaman biz sadece A veya B cemaatli olmuş oluruz.
"Biz" A partili miyiz? Yoksa B partili miyiz? Biz bu da değiliz. Çünkü biz doğru olsak bile sadece A veya B partili olmuş oluruz.
Biz, bizi "biz" yapacak kıymette ve oldukça kapsayıcı bir mefhum peşindeyiz. Onu bulamadan ve bulduktan sonra da içselleştiremeden felaha eremeyeceğiz. Nedir o? Bu öyle bir "biz" olmalı ki kıtaları engel tanımasın, ülkeleri engel tanımasın, bütün engelleri aşıp yüzümüzü aynı yöne çevirsin ve bizi felaha erdirsin. Mesela Amerika'dan öyle bir "biz" desinler ki, ben de Türkiye'den gönül rahatlığı içinde "evet biz" diyebileyim. Keza Afganistandan, Mekke'den, Medine'den, Kudüsten, Rize'den, Aşkabat'tan, Moskova'dan, Pekin'den, Kahire'den, Konya'dan, İzmir'den, İstanbul'dan ve nice memleketlerden öyle bir "biz" nidası yükselsin ki geçmişi ve geleceğiyle, yönümüz ve inancımızla, kaderimizle "evet biz" diyebilelim. Ve fitne tohumlarını yüreğimizden silkip atalım.
Evet biz müslümanlar ve tek olan Allah'a, insanlar için bir rehber olan Kur'ana ve O'nun peygamberine inananlar. Batılı yıkmak için Hakk'a omuz verenler. Canlarıyla ve mallarıyla Allah rızası için cihad edenler. Allah'ın adaletini herhangi bir fark gözetmeksizin eksizsiz bir biçimde dağıtanlar. O'nun hükmüyle hükmedenler. Dünya'yı geçici bir nimet olarak görenler ve asıl nimetin ahirette olduğuna inananlar. Her gün beş vakit O'na yönelenler. Hakk'ı Hak bilip hakka gönül açanlar ve batılı batıl bilip batılın en şedid düşmanı olanlar." "Biz" diyebilmemiz için bize bu kıymetler gerekli. Diğer tanımlamalar ise fayda vermeyen kuru hatta zararlı bir ilimdir.
Ben Amerika'da, Suriye'de, Filistin'de, İstanbul'da bir müslüman "biz" deyince tüm bu kıymetleri anımsıyorum ve beraber Hz. Adem'den bu yana gelen koca bir maziyi düşünüyorum. Yoksa Ülkem de aynı devletin vatandaşı olmamıza rağmen birçok kimseyle neden "biz" olamıyoruz? Çünkü onlar benim benimsedeğim "biz"in arkasında yatan değerlere kıymet vermiyor, alay ediyor hatta düşmanca tavır takınıyor. Dip dibe olsak bile gönüller aynı şey için çarpmıyorsa çarpması için çalışmalıyız.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.