Milyon dolarlık proje geliştirme önerisi
Son üç yıldır bir hayalle başladı Sivil Havacılık hikâyemiz. Birçok projemizden birisiydi düşük irtifa İHA motoru üretim fikrimiz. Sadece yatırıma, ekibe ve bize inanan insanlara ihtiyacımız vardı başlamak için. AHİ HVS & BŞEÜ ortaklığında, geçen hafta başarılı bir biçimde, tüm olumsuzlara rağmen tamamlandı bu çalışma. Endüstride ve bilimde, tüm zorlukları yenip her girdiğin kapı; sana yeni kapılar ve yürümen için koridorlar sunacaktır. İşte bu durumun bir sonucu olarak, savuma sanayine yatırım yapmak isteyen büyük bir katılım bankası tarafından, 1,000,000 dolar bütçeli kamikadze drone projesi geliştirmemiz için, BŞEÜ yönetimi ve tarafımızdan Ar-Ge desteği istenmiştir. Dahası hazırladığımız proje ve teknik özellikler; Türkiye’nin Uzay ve Havacılık projelerine karar verilen Saha İstanbul yönetim kurulu tarafından başarılı bir çalışma olarak değerlendirildi. Evet, bu bir hayal Kuruluşun Şehri için, tabi ki diğer tamamladığımız projelerde olduğu gibi.
Bu güne kadar toplam 200,000 dolar bütçeli iki adet KOSGEB ve bir tane Sanayi Bakanlığı Projesi tamamladık. Neler neler yapmadık? Yol yapım makinelerinin pompalarından tutunda, ekstürüzyon işleminde optimum imalat parametreline kadar bir çok projede yer aldık. Öğrencilerimizle kimi zaman protez ürettik, kimi zamansa sağlıklı yaşam için fittings malzemeler imal ettik.
Sivil Havacılık projeleri demiştik ya. İHA tasarım geometrisi, Jet türbin motor üretimi, Kumanda mesafe artırma sistemleri, Eğitim model uçakları geliştirilmesi ve daha birçok çalışmada yer aldık. Yaptığımız çalışmaları ilk olarak TÜBİTAK başkanı ve bakan yardımcılarının yer aldığı ESTEK FEST’ de sergiledik. Birkaç kendini bilmeze rağmen ciddi oranda burada başarı sağladık. Hatta Eskişehir Teknik Üniversitesi bu çalışmalarıyla tarafımıza Araştırmacı olarak Sivil Havacılık Araştırma Merkezinde görev vermek istedi. Sonrasında Bilim Şenliği derken sosyal medyada bu projeler olumlu etkileşimler aldı. İşte bu uzun, zorlu ve çetrefilli yolda, karşımıza çıkan tüm zorluklar sonrası, ortaya çıkan başarılı çalışmalar; BŞEÜ’yü Türkiye’nin en önemli katılım bankasıyla aynı masaya oturtmuş durumda.
Proje dört farklı geometride 20-400 km menzilde hedefleri yok eden bir sistem geometrisi geliştirmek ile ilgili. Akış analizleri, prototip üretimi, patlayıcılı uçuş testler, …vb. bir çok ana aşamadan oluşmakta. Katılım bankası hazırladığımız geliştirme raporunu inceleyerek, ilk olarak saha İstanbul yetkililerinden görüş istedi. Geçen hafta bir saatlik toplantının ardından değerli yetkililer olumlu bir görüş bildiriminde bulunulacağını açıkladı. Üstelik Ar-Ge çalışmaları tamamlandıktan sonra seri üretim Kadim Bilecik Şehrinde yapılabilecek. Dedik ya tek yöntemimiz var; Ahi Edebali ilkesiyle eğitim, sanayi ve ticaret felsefesi. Kesinlikle ve sadece Türkiye Cumhuriyeti bayrağının ilelebet hür bir biçimde dalgalandırmak için.
Bu raporun hazırlanması altı aylık bir süreç. Yaptığımız çalışmalar raflarda kalmasın ve olumlu teknolojik ürünler gelişmesi için. Bu arada bu proje için destek veren üniversite yönetimine ve proje hazırlamada bize yardımcı olan tüm ekip üyelerine teşekkür ederiz. Özellikle hem raporun hazırlanmasında hem de kimyasallar ile ilgili fikirleri için Fatih Tozoğlu hocamıza kalpten teşekkürü bir borç biliriz.
Dedik ya olsun diye değil, sadece kalite üretelim diye çalışırız. Belki, bu proje olumlu ilerlese bile kabul edilmeyecek. Ama biz imalat, tasarım, analiz ve malzeme geliştirme ile ilgili her teknolojik ve ticari ürün geliştirme çalışmasında sonuna dek yer alacağız.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.