Nuri Paşa’yı anmadan olmaz!..
Beni Bilecik’te görenler “Sen Azerbaycan’da değil miydin?” diyorlar. Tabii ki Azerbaycan’dan döndüm. Ancak orada gündem çok yoğun geçtiği içi önemli konuların haricindeki konuları anca yazma fırsatı bulabildim.
Bakü’deki Türk Büyükelçiliği’ne girdiğimizde arkadaşlar “Burası Türk Toprağı” derken “Elçilik dışındaki alanda Türk toprağı” diyerek espri yapıyoruz.
Nuri Paşa’nın heykelini ve altındaki biyografisini görüyoruz.
Bu satırları okurken “Nuri Paşa’da kim?” diyen varsa bu ülkemiz için üzücü bir durum olur.
Eğer Nuri Paşa’nın yaptıkları okullarda öğretilmemişse, filmi, sineması çekilmemişse bu kişilerin eksikliği olarak algılanmamalı.
Ben burada Nuri Paşa’yı anlatacak değilim. Tarihi eserlerde, internette Nuri Paşa ile ilgili çok sayıda bilgiler mevcut.
Sn. Büyükelçimiz Cahid Balcı heyeti karşılıyor. Azerbaycan, Türkiye kardeşliği üzerine gelişen sohbetin ardından Azerbaycan tarafından ülkemize tahsisi yapılan büyükelçilik alanının sürecini kendilerinden dinliyoruz. Konu Azerbaycan ve Türk kardeşliği olur da Nuri Paşa’dan bahsetmemek olur mu. Konu Nuri Paşa’ya da geliyor.
Bakü Fatihi, Kafkas İslam Ordusu Komutanı Nuri Paşa. Enver Paşa’nın kardeşi. Trablusgarp’ta Bingazi’de İngilizlere, İtalyanlara ve Fransızlara karşı savaşan Nuri Paşa Azerbaycan’ın yardım talebi üzerine abisi Enver Paşa’nın kurduğu Kafkas İslam Ordusu Komutanlığına getirilerek Azerbaycan’a gönderiliyor.
Nuri Paşa’nın komutasındaki Kafkas İslam Ordusu Bakü’’nün kurtuluşunda binin üzerinde şehit veriyor.
Azerbaycanlılar Nuri Paşa’nın hutbeden hitap ettiği minberini hala muhafaza ediyor. Kaldığı evi müze haline getirmişler.
Devamındaki gelişmeler de çok dramatik. Nuri Paşa ile ilgili konuya tarihi kaynaklardan ulaşmanızı tavsiye ederim.
Daha sonra yazacağım konuyu şimdi sırası gelmişken söyleyeyim.
Azerbaycan’a giden Türk heyetinden bir gazeteci arkadaşımız önce İstanbul’a gidip Nuri Paşa’nın kabrinden toprak almış. Karabağ bölgesine savaşı kazandığımız Şuşa’ya gidince Ermenistan Başbakanı Paşinyan’ın yavlak oynadığı (tepindiği) meydana Nuri Paşa’nın kabrinden getirdiği toprağı serptik.
Zafer yazdığımız Karabağ’dan, Şuşa’dan Nuri Paşa’nın kabrine götürülmek üzere toprak aldık.
Çok duygulandım. Bugünkü yazımı da burada bitiriyorum.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.