Tarıma destek olunursa üretim artar
14 Haziran 2022 tarihinde bu köşede “Üretici, vali ve vekilden memnun” başlıklı yazımda Toprak Mahsulleri Ofisi’nin 1 aylık alım yaptığını, çiftçinin isteklerini şöyle dile getirmiştim: “Toprak Mahsulleri Ofisi’nin ilimizde 1 ay alım yapma süresinin az olması, bu sürenin 2 aya çıkartılması isteğiydi.
Sayın Valimiz Kızılkaya her iki konuyla süratli bir şekilde ilgilendi. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin Eskişehir Bölge Müdürlüğüyle görüşerek ilimizden iki ay süreyle buğday alınmasını sağladı. Bu yerinde kararla Osmaneli, Bozüyük, Pazaryeri buğday üreticileri ürettikleri buğdaylarını Toprak Mahsulleri Ofisine satabilecekler. Ofisin 2 ay süreyle açık olması piyasanında dengede tutulacağını unutmayalım.”
Sayın vekil ve sayın valimizin girişimleri sonucunda Toprak Mahsulleri Ofisi 2 ay süreyle açıldı. Hatta artı olarak Gölpazarı’nda da buğday alındı. Gelecek yıllarda Bozüyük’te de şube açılması sağlanmalı.
Geçtiğimiz hafta gazetemizde ve haber sitemizde “TMO’nun 2 ay alım yapması rekora katkı sundu” başlıklı haberde şu ifadeler yer aldı:
“TMO’nun Bilecik’te yaptığı hububat alımları bu yıl rekor kırdı. Son on yılda ortalama 600 ton hububat alan TMO bu yıl ise 6000 ton alım gerçekleştirdi. Elde edilen bu rekorun arkasında yatan etkenlerden birisi de daha önce 1 ay alım yapan TMO’nun bu süreyi 2 aya çıkarması oldu.
Hatırlanacağı üzere; Gazetemiz Kurucu Sahibi ve Başyazarımız Şadi Erdal, Olaylara Bakış köşesinde kaleme aldığı yazısında TMO'nun 1 aylık alım süresinden Bilecik çiftçisinin tamamının faydalanmadığından bahsetmişti. TMO’nun bu süreyi 2 aya çıkarması halinde daha fazla ürün teslim edilebileceğini ifade eden Şadi Erdal, Bilecik’in tamamının TMO’ya ürün teslim edebileceğine dikkat çekmişti.
Şadi Erdal'ın gündeme getirdiği konuyla yakından ilgilenen Vali Dr. Kemal Kızılkaya’da TMO Eskişehir Başmüdürü Murat Hasçuhadar ile görüşerek TMO'nun alım süresinin en az 2 aya çıkarılmasını sağlamıştı. Böylelikle TMO ilimizde hasat dönemi sona erene kadar alım yapmış oldu ve bu durum rekora katkı sundu.
Ayrıca, TMO’ya teslim edilen ürünlere yönelik destek ödemesi üreticilerin tercihini TMO’dan yana kullanmasını sağladı.”
Gördüğünüz gibi önceki yıllara göre çiftçi Toprak Mahsulleri Ofisi’ni tercih etmiş ve alımlar 10 kat artmış. Bunun başlıca nedenleri taban fiyatın yüksek tutulması, ofisi tercih eden üreticiye taban fiyatın üstüne 1000 liradan fazla destek verilmesi oldu. Tarıma ne kadar destek verilirse üretimde artış olacağı anlaşılmış oldu. Geçen yıl ayçiçeği fiyatlarında yükseliş olması bu sene ekim sahasının çoğalmasını sağladı. Yağ ihtiyacının yüzde 70’ini ithal ediyorduk bu sene ithal yağda önemli bir düşüş yaşanacağını sanıyorum.
Hükümet geçen yıl gübre fiyatlarında yaşanan yüzde 300-400’lük zamları yansıtmamalı. Çiftçi kazandığını gübreye verirse üretimde düşüş olur.
Bozüyük’te kanola ekimi yaptırmak için tohum dağıtıldığını haberlerden okudum. 10-12 yıl evvel birkaç sene ektim. Bu husustaki görüşümü ileriki günlerde yazacağım.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.