Ya üreteceğiz, ya tükeneceğiz
Üretim sürekli olmalı ve durmamalıdır. Üretimin durması hayatın zorlukları ile karşı karşıya kalmamızı sağlayacak. İhtiyaçların karşılanması, yeni ürünler ortaya koymak, devamlılığı sağlamak ön hedef olmalı.
Türkiye Cumhuriyetine, her dönem olduğu gibi şimdi de yok etme çalışmaları devam ediyor. Fakat tedbirlerimiz ne derece yeterli? Kendimizi iyi tahlil edebiliyor muyuz?
Dünya ile rekabet edebilmenin en etkin yolu üretmek. Üreticiye kolaylık sağlayan mevzuat ve uygulamalar hayatın akışına göre güncellenmeli.
Üretime yönelik devletimizin son yıllarda bir hayli desteği var. Gönül ister ki, bu destekler artarak devam etsin, yerli üretimimiz artsın, ecnebinin üreteceğe ürüne muhtaç olmayalım.
MÜSİAD’ın yaptığı açıklamaya göre; bürokratlar iş dünyası hakkında yeterli bilgiye sahip değilmiş. Piyasa beklentilerine karşı duyarsız oluşları ve mesleki eğitim konusunda istenilen düzeyde olmayışları da dikkat çeken konularmış.
MÜSİAD’ın araştırmasına göre siyasetin ve bürokrasinin kendisini çek etmesi gerekmekte. Yatırımcıya kanun, yönetmelik, genelge şartlarını hayatın doğal akışına uygun hale getirmeli. Yatırımcı da fabrika, atölye, açacağı zaman, bürokrasi kurbanı olmayıp, yatırım yapacağıma paramı sanal ortamda değerlendiririm anlayışına itilmemeli.
İş insanı yatırım yapacağı zaman, sağılır inek gibi görülmeyip, bilakis kolaylık gösterilmeli. İşyerini açması için hangi kurumdan ruhsat gerekiyorsa, o kurum başına çökmemeli. Ruhsat karşılığında (kurum adına bile olsa) hibe zorlaması olmamalı. Üretim yapana destek olunduğunda, uzun vadede bölgeye sağlayacağı hizmet alınacak bir iki arabadan, üç beş bilgisayardan veya makam odasının döşenmesinden daha etkili olacaktır.
Devlet zaten yapılan yatırımdan sonra alınacak çeşitli vergilerle, sağlanacak istihdamla, üretim noktasına sunulacak ihtiyaçlarla, nakliye, yemek, yan sanayi, vb. tedarikçilerle yan kollara faydası ile alacağının kat ve katını kanuni yolla alacaktır. Böylelikle kalkınmaya vesile olacak.
Müslüman; çalışan üreten, başkalarına yardım ve faydası dokunan, topluma hizmet eden insandır. Bu şuurla yapılan her yatırım milletimizin ve ülkemizin faydasına olacaktır.
Üretim yapacak iş insanını devletin bürokrasi hazretlerine kurban etmemeli. Yastık altına veya sanal ortama paranın kayması önlemeli.
Ya üreteceğiz, ya tükeneceğiz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.