Doç. Dr.  BURAK ÖZTÜRK

Doç. Dr. BURAK ÖZTÜRK

Asrın İlleti Mış Gibi Yapmak!

Asrın İlleti Mış Gibi Yapmak!

Muasır medeniyetler seviyesine çıkma amacıyla yıllardır birçok politika benimseyen ve kalkınma projeleri yürüten ülkemiz; bu amaç doğrultusunda belirli bir aşama kat etmiştir. Fakat yapılan tüm yatırımlar ve geçen zaman performans bakımından incelendiğinde elde edilen çıktıların yeterliliği tartışma konusudur. Belki bir çözüm olur diye, çok sevdiğim bir hocamın tespiti "bizim toplum olarak hayatta tek amacımız en iyi şekilde mış gibi yapmakdır" sözünü değerlendirmeye almak istedim.

Gerek sanayide, gerek kamuda gerekse eğitimde bir konu hakkında çalışma yürütülürken tüm paydaşların aynı azimle katkı sağlamadıklarını gözlemliyoruz. Tabii eğer kendi için bir çıkar sağlamayacaksa veya yapmaması durumunda çok fazla başı ağrımayacaksa. Aslında toplumumuz bu konuyu bananecilik ve neme lazımcılık olarak hatırlar.

Seksenler dizisinden sevdiğimiz karakter Fehmi Amcamızın icat çıkartmayın sözü de katkı sağlayabilir bizlere. Aman biz ne güzel rahat rahat maaşımızı alıyoruz. Belirli bir rutinimiz var. Vay efendim bu rutinimiz niye bozulsun? İşte bu tip söylemlerdir bence tüm plan ve projelerinin verimli bir biçimde nihayete ermemesinin sebebi. Bugün konumuz mış gibi yapmak. O yüzden çekememezlik kıskanmak ve eziklik kompleksi gibi konuları tartışmayacağım bu yazıda. Tüm projelerde aslında çoğunlukla gerilemenin ve engellemenin sebebi bu olsa bile.

Aslında sanayide çalıştığım dönemde fabrika müdürümüz çekirge örneğini gösterirdi bizlere. Örneğin çekirge yarım metre zıplar. Sen bunu ilk olarak 35 santim ve sonrasında 20 santimlik kafeslerde bekletirsen; sonrasında dışarıya salıverdiğinde bu çekirgenin 20 santimden fazla zıplamayacağını göreceksin. İşte aslında bu problemin açıklanmasındaki en iyi örnek bence bu. Sanayide çalışan bir işçi günde 100 tane ürün elde etmeye alışmıştır. Eğer prim verilip çalışması istendiğinde ise bu sayının 140'lara çıktığı gözlemlenmiştir. Çünkü bu iş onun için nitelikli bir hale gelmiştir.

Bu konuda sadece sanayiden örnek vermek doğru olmaz. Memuriyette ise durum maalesef çok daha içler acısı. Rutin hayatının bozulmaması çoğu yerde olmuş bürokrasi. Tanımlama ise çok teknik. Arkadaşlar yönetmelik var başımızda Sayıştay ve Danıştay. Bana bu şekilde cevap gelince çok gülüyorum. Merak etme seni de çok çok fazla biliyorum. Nedense engellenecek her işte bürokrasi oluyor? İşine gelen konudaysa yardımlaşma ön plana çıkıyor

Bak arkadaş ancak kendini kandırırsın. Yarın bir gün bunun hesabını verirken çok fazla zorlanırsın. Her işimizde devletimizi milletimizi ve halkımızı düşünürsek. Tüm projelerin verimli bir şekilde nihayete dönüşmesine katkı sağlarsın. Yani inançlarını güncel hayatta devreye alırsın!

Bu yazı toplam 2253 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Doç. Dr. BURAK ÖZTÜRK Arşivi
SON YAZILAR