MİSAFİR KALEMLER

MİSAFİR KALEMLER

Bu topraklardan Hectacornlar çıkar mı?

Bu topraklardan Hectacornlar çıkar mı?

1 milyar dolar ve üzerinde değeri olan işletmeler Unicorn, 10 milyar dolar ve üzerinde değeri olan işletmeler Decacorn, 100 milyar dolar ve üzerinde değeri olan işletmeler Hectacorn olarak ifade ediliyor.

Bu topraklardan Unicorn ve Decacornlar çıktı, peki Hectacornlar çıkar mı?

2015 yılında katıldığım bir panelde "Bu topraklardan 1 milyar dolarlık şirketler çıkar mı?" konusu tartışılmıştı. Genel kanaat; teknoloji ihraç ederek, yazılımda dünya şirketleriyle yarış yaparsak olabileceği idi. 

Evet bu sonuçlara ulaştık, şu an ülkemizde 1 milyar dolar değerli Unicorn şirketlerden sonra Decacorn şirketler yani değeri 10 milyar dolar ve üzerinde olan şirketler gün yüzüne çıkmaya başladı.Bunlardan ilki 16,5 milyar dolarlık değerle Trendyol, ikincisi ise 11 milyar dolarlık değerle Getir firmaları.

Bir girişim şirketinin 1 milyar dolar ve üzeri değeri varsa o şirket unicorn oluyor. Unicorn şirketler en fazla ABD'den çıkıyor. ABD'de Silikon Vadisi'nde kurulan Apple, Microsoft, Google gibi girişim şirketleri yatırımcılar sayesinde hızlı büyümeler yakaladılar ve bugünün devleri haline geldiler.

Unicorn, Türkçe manasıyla tek boynuzlu at anlamına geliyor. Mitolojide, saf ve masum olduğuna, kanı içildiğinde kişiyi ölümsüz kıldığına, bu nedenle öldürmenin lanet getireceğine inanılan efsanevi bir hayvan olduğu söyleniyor. 

Unicorn, girişimcilik dünyasında da kullanılan bir tabirdir. Unicorn girişim olabilmek için en az bir milyar Dolar değerlemeye ulaşmak gerekmekte. 10 milyar dolar seviyesine ulaşan girişimler ise 'Decacorn' olarak ifade edilmekte.

Amerikalı ünlü yatırımcı Aileen Lee tarafından girişim dünyasına kazandırılan unicorn tanımı 1 milyar doları aşan şirketler için kullanılıyor.

Türkiye'de unicorn girişimci şirketler sırasıyla; Peak Games, Getir, Dream Games, Trendyol, Insider oldu.

Ülkemizdeki Decacorn girişimci şirketler ise; birinci sırada Trendyol, ikinci sırada Getir oldu.

Ant Financial, Bytedance, Didi, Xiaomi, Alibaba, Lufax, Çin kökenli unicorn firmalar. Uber, Facebook, Airbnb Amerika kökenli unicorn firmalar. Tüm bu şirketlerin şu an Hectacorn şirket oldukları hesap ediliyor. 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın  "2023'e kadar 10 Unicorn çıkarma" hedefinde 10'un üzerinde unicorn şirkete sahip olacağımızı, hatta 2 olan Decacorn şirket sayısının da 10 olabileceğini düşünüyorum." dedi.

Bakalım Hectacorn şirketlerimiz ne zaman olacak?


Hakan Kavurmacı

Dijital Haber

0224 223 00 00

Bu yazı toplam 771 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
MİSAFİR KALEMLER Arşivi
SON YAZILAR