ALİ ERDAL

ALİ ERDAL

CHP'DE NELER OLUYOR?

CHP'DE NELER OLUYOR?

Bir parti, 100. yılında hâlâ tüzük değişikliği ile mi uğraşır? Üstelik de bunu sık sık mı yapar? Bu kadarcık bir ifade, başlıkta yazmasa bile, hangi partiden bahsettiğimin anlaşılmasına yeterdi. Aşağı yukarı her kongrelerinin (onlar kurultay diyor, biz de öyle diyelim) kurultaylarının değişiklik, demirbaş gündemdir. "Kurultaylarını, tek maddelik gündemle" olağanüstü topladıkları bile olmuştur. Tek maddelik gündemin ne olduğunu anladınız. CHP; tüzük değişikliğinde birinci olmakla övünebilir (!)

Sara hastalığındaki gibi sık sık arız olan bu nöbetler; hata düzeltme, eksiği tamamlama, arıza giderme gayretlerinin mi mahsulü? Yoksa işine gelmeyeni saf dışı eden cellât baltası mı? Buna başta delegeler olmak üzere partililer karar versin. Cellât baltası demeyeceklerse, düzelt düzelt bitmeyecek arızalarının çokluğunu kabul etmeliler.

"Ömür biter, yol bitmez" misali, kurultaylar gelir geçer, değişiklik tartışmaları bitmez. Aşağı yukarı hep aynı mevzularda... Bir kurultayda düzeltilen, sonrakinde değiştirilir. Tartışmalar, kurultaydan önce başlar, kurultayda sandalyeler havada uçuşur, kurultaydan sonra da yankıları devam eder. Halbuki... Ne var tartışacak? Bir asırlık partinin teamülleri olmalı. Tüzüğü hazırlayan, prensipleri, o günden ortaya koymuş olmalı. En geç ilk yıllarda halledilmiş ve bir daha açılmayacak şekilde kapanmış olmalı. Halbuki her seferinde sanki ilk defa tüzük değişikliği yapıyorlar. "Değişim" yaygaraları ile beraber aynı kavga ve şamata hiç dinmez... Bunun, partinin sağlam zeminler üzerine kurulmadığını ifade olduğunu anlamıyorlar. Sağlam zeminde kurulduysa sonradan bozulmuştur.

Aslında tüzük yanlış ve uydurma bir kelime, doğrusu nizamname... Nitekim kuruluşta nizamname denmişti. Mensuplarını ve partiyi nizama sokacak, nizamda tutacak; kişilerin nefsanî hırslarla hareketine engel olacak. Aslında "tüzük değişikliği" tartışılmaz, müzakere edilir. Birbirlerini en sert sözlerle itham edenlerle, müzakere ne mümkün?

100. yılında hâlâ 3 dönem meselesi "tartışılıyor". Böyle basit bir meseleyi kan dâvâsı gibi tartışanlar, memleket meselelerine ne kadar vakit ayırabilir? Böyle bir parti; düşünen adam nezdinde tedavülden kalkmıştır.

Bu yazı toplam 1464 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
ALİ ERDAL Arşivi
SON YAZILAR