ECDADIMIZIN KIBLEYE HÜRMETİ
Anadolumuzun her köşesi çok hareketli zengin bir kültüre ve tarihe sahiptir. Bu zengin kültür ve medeniyetin yaşandığı bir mekan olan Söğüt, Osmanlı Devletinin kurulduğu ve dünyaya 600 yılı aşkın bir süre medeniyet ve adaletin sağlandığı nadide bir ilçemizdir.
''Ecdadımızın Kıbleye Hürmeti'' başlığını taşıyan bu yazımda siz değerli okuyucularıma, Söğüt ilçesinde ecdadımız tarafından yapılan tarihi bir çeşmenin inşaatında gösterilen Kıble Hürmetini anlatmaya çalışacağım.
Evet, her yönüyle en iyiyi düşünen ve dünya tarihinde İslam Medeniyeti ve toplumsal yaşama olan katkılarıyla asırlardır hatırlanan bir milletten bahsediyorum.
Hep söylenir ya; Osmanlı Devleti 6 asır boyunca İslam'a hizmet ve toplumsal hayata medeniyet dolu bir gelecek bırakmıştır diye. İşte bu yazımda sözü edilen konu, bu düşünceye örnek teşkil edecektir.
Atalarımızın kıbleye olan hürmetini gösterecek olan bu güzel eser, Söğüt ilçesinin merkezinde bulunan Kaymakam Çeşmesi'dir.
Aşağıdaki cümlelerimde çeşme hakkındaki teknik ve mimari anlamdaki bilgilere geçmeden önce atalarımızın kıbleye olan hürmetini nasıl gösterdiğine ilişkin bilgiyi sizinle paylaşmak istiyorum. Sözünü ettiğim çeşmenin üç tarafı yalaklar ile çevrili iken güney cephesine yalak konmamıştır. Konmamasının sebebi ise çok manidardır. Güney yönünün kıbleye denk gelmesidir. Yani, su içecek ya da abdest alacak kişinin kıbleye sırtını dönmemesi için çeşmenin güney tarafında yalak konulmamıştır. Belki çok küçük bir örnektir ancak, mensubu olduğumuz ecdadın, bir eser inşaatında bile gösterdiği hassasiyeti ve nezaketi gösterme anlamında harikulade bir misal olduğunu söyleyebilirim. İslam inancımıza ve maneviyatımızın ne kadar değer verildiğinin bir göstergesi olan bu davranış, bizleri elbette gururlandırıyor ve mutlu ediyor.
Çeşmemiz hakkında çok önem verdiğimiz bu bilgiyi paylaştıktan sonra eser hakkındaki şu bilgileri de sizlerle paylaşmak istiyorum.
Kaymakam Çeşmesi, 1914 yılında Sultan Reşad döneminde Söğüt’te Kaymakamlık yapan Sait Bey tarafından yaptırılmıştır. Estetik bir görünüme sahip olan çeşme Neo-Klasik üslupta yapılmış, üç kenarı yalaklar ile çevrilmiş dış yüzeyinde ise dilimli vazolar halinde kabartmalar vardır. Yalakların her iki yanına da kabartma yıldız motifleri yerleştirilmiştir.
Gövdenin köşeleri pahlı ön yüzleri sivri kemerli nişler halindedir. Çeşmenin dört tarafı Kütahya çinileri ile süslenmiştir. Saçak kısmında frizler bulunmakta olup bunların üzerleri kıvrık dallar, Rumiler ve palmetlerle süslü bir alınlıkla sona ermektedir. Üst kısımda dikdörtgen nişler içerisinde kitabeler bulunmaktadır. Kaymakam Çeşmesi tamamen mermerden yapılmıştır. Osmanlı mimarlık sanatının, son döneminin önemli bir örneği olarak kabul edilmektedir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.