BAKARSAN BAĞ OLUR
Öncelikle hayırlı ramazanlar dileyerek bugünkü yazıma başlamak istiyorum. Bu hafta sizlerle bağlarda bu dönemde yapılacak işler konusunu paylaşmak istedim. Bağlarımızın bakımını iyi yapalım ki verimli ve kaliteli ürün elde edelim.
Kaliteli ürün elde etmenin en etkili yollarından birisi ise yaz budamaları ya da yeşil budamalar dediğimiz budama şekilleridir. Gözlerin uyanmasından hasada kadar olan aktif devrede, ürünün miktar ve kalitesini düzenlemeye yönelik yapılan işlemlere kısaca yaz budamaları veya yeşil budama denilmektedir. Yeşil budamalardaki amacımız asmaların daha iyi havalanmasını ve güneşlenmesini sağlayarak gelişmelerini teşvik etmektir.
Peki yeşil budamaları nasıl yapmalıyız?
1. Asmanın yaşlı kısımlarındaki uyur gözlerden oluşan sürgünleri almalıyız bu işleme obur alma diyoruz,
2. Bir yaşlı kısımlarındaki salkımsız sürgünleri çıkarmalıyız buna da filiz alma diyoruz.
Tabii yaz budamaları sadece bu işlemlerle sınırlı değil. Uç alma, tepe alma ve koltuk sürgünü alma gibi farklı şekilleri de mevcut.
Uç alma işlemi; Sürgün ucunun 10-15 cm lik kısmının koparılması işlemi olup sürgün büyümesini sınırlayıcı bir etki yapar. Bu nedenle eğer çiçeklenme öncesi yapılırsa meyve tutumunu arttırır, tane bağlama döneminde yapılırsa silkmeyi azaltıcı etki yapar.
Tepe alma işleminde ise sürgünlerin 30-60 cm lik kısımları kesilerek çıkarılmaktadır.Bu işlem büyümenin durmaya yüz tuttuğu, yeşil sürgünün alt boğumlarında odunlaşmanın başladığı dönemde yapılmalıdır.
Ancak uç alma ve tepe alma işlemlerini yaparken zamanlamayı iyi yapmamız gerekiyor. Çünkü erken devrede yapılan sert uç ve tepe alma işlemleri,
• tane iriliğini,
• salkım büyümesini olumsuz etkilemekte
• olgunluğu geciktirmekte
• koltuk sürgünü oluşumunu teşvik etmektedir.
Yeşil budama olarak yapılan koltuk sürgünü alma işlemi ise yeşil sürgünlerde yaprak koltuğundan çıkan sürgünlerin koparılmasıdır.
Bu işlemlerin yanında daha kaliteli ürün elde etmenin bir yolu da ürün seyreltmesi yapılmasıdır. Ürün seyreltmesi olarak en çok uygulanan yöntem salkım seyreltmesi olup üzüm kalitesini artırmak amacıyla düzgün tane bağlamamış veya şekli bozuk salkımların elle alınması şeklinde yapılmaktadır. Bu işlemi yaparken her sürgünde bir salkım bırakılmasına dikkat edilmektedir.
Yapılacak yeşil budamalarla hem daha kaliteli hem de yapacağınız ilaçlamalardan daha olumlu sonuçlar alacağınızdan hastalıksız ürün elde etmiş olacaksınız.
Ürününüz bol ve bereketli olsun.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.