Doç. Dr. Muzaffer AYDEMİR

Doç. Dr. Muzaffer AYDEMİR

SADECE BİR BOĞA MI?

SADECE BİR BOĞA MI?

Değerli okuyucularım sizlere yine farklı konu hakkında bilgi sunacağım. Bu hafta sembollerin anlamı ve önemini bir örnek üzerinden anlatacağım. Semboller, tarih boyunca iletişimin temel unsurlarından biri hatta en önemlisi olmuştur. Sembol kısaca, “bir fikir, düşünce, his vb.ni akla getiren, onu düşündüren işaret, resim, ses, harf, kısaltıma vb. remiz, amblem, simge” demektir. Bugün kullandığımız harfler, kelimeler de gerçekte birer semboldür. Medeniyet tarihinin ilk anlarından günümüze insanlık düşünce, duygu ve inançlarını semboller ile ifade etmiştir. Günümüzde sanat eseri olarak algılansa da semboller aslında bilinenin çok ötesinde anlamlar taşımaktadır.

8412033.png

Semboller ilk olarak resimler, işaretler şeklinde ortaya çıkmıştır. Günümüz alfabelerinin temelleri de bunlara dayanmaktadır. Tarihsel süreçte yazı öncesi sıklıkla kullanılan semboller dönemin koşullarının yarattığı birer olgudur. Semboller ilk çağlardan itibaren doğru okuyabilenler için büyük anlamlar taşımaktadır. Semboller karşı tarafa belirli mesajı iletmenin en kısa ve basit yöntemidir diyebiliriz. Bu nedenle sembollerin doğru bir şekilde okunup değerlendirilmeleri gereklidir.

Hemen hemen her medeniyet kendi sembollerini yaratmış ve bunları kalıcı şekle dönüştürerek gelecek nesillere aktarmıştır. Belirli bir kültürün yarattığı, sadece o kültüre ait semboller olabileceği gibi insanlık tarihinin yarattığı ortak semboller de vardır. İşte bu sembollere farklı zaman dilimlerinde farklı coğrafyalarda farklı şekillerde rastlamaktayız. Şimdi sizlere söz konusu sembollerin az bilinen bir tanesinden bahsetmek istiyorum.

841202.png

Tarihin bilinen en eski sembollerinden birisi “boğa” sembolüdür. Biyolojik olarak büyükbaş hayvanın erkeğini ifade eden boğa, insanlığın medeniyet tarihinde çok daha kapsamlı bir anlam taşımaktadır. 2 milyon yıl önce başlayıp 12.000 yıl önce tamamlanan erken taş devri olan “Paleolitik Dönem” mağara resimlerinde en çok görülen resimlerden birisi boğadır. Bunun en güzel örneklerinden birisi Fransa'daki Montignac köyü yakınlarında, 1940 yılında keşfedilen 17.000-15.000 yıl öncesine tarihlenen mağaranın duvarlarında yer almaktadır. Mağara duvarlarında bulunan boğa figürleri çok güzel bir şekilde çizilmiştir.

Benzer şekilde yakın dönemde keşfedilip kazıları hızla ilerleyen Göbeklitepe’de bulunan sütunların birinde yer alan kabarmada da boğa figürü en üstte yer almaktadır. Göbeklitepe öncesi ve sonrası birçok eser barındıran Şanlıurfa Arkeoloji müzesinde yer alan bir kabartmada da iki boğa resmedilmiştir.

Hem mağara resimleri hem de Göbeklitepe bulgularında yer alan boğa resimleri acaba dönemin insanlarının etraflarında gördükleri hayvanları resmetmelerinin bir sonucu mudur? Bu boğa resimlerinin büyüklük ve konumlarının bir anlamı var mıdır? Boğa olgusu neden ilk insanların yaşamında böyle önemli bir yere sahipti? Tüm bu eserler doğanın bir taklidi, bir tesadüfün ifadesi midir yoksa bilinenin ötesinde bir anlama mı sahiptir? Bu bulgular bir döneme ait bir eser midir yoksa bir olgunun başlangıcına ait ilk bulgular mıdır? Soruları çoğaltmak mümkün. Tabi ki cevapların birçoğunu gelecek yazılarımızda doğru akıl sahiplerinin anlayabileceği şekilde vermeye çalışacağız. Gelecek yazımızda görüşmek üzere.

841201.jpg

84120.png

Bu yazı toplam 2498 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum
  • BİLECİĞİ SEVEN / 12 Temmuz 2024 21:39

    HAYATIMIZDA ANLAMINI BİLMEDİĞİMİZ NELER VARMIŞ.TA İLK ZAMANLARDAN BUNU BİLEN BİRİSİNİN OLMASI HEMDE HEMŞERİMİZ OLMASI GURUR VERİCİ. YAZILARININ TAMAMINI OKUDUM. KUANTUMDAN SANAT SANATTAN BOĞAYA NASIL BİR BİLGİ HAZİNESİ. SORDUM İŞLETME HOCASIYMIŞ. UMARIM BİLECİK KIYMETİNİ BİLİR

    Yanıtla (0) (0)
  • Hakan Algın / 10 Temmuz 2024 21:23

    Yine ilginç bir konuyu, herkesin ilgisini çekecek tarzda ele almışsınız. Genel kültürümüzü zenginleştirdiğiniz için teşekkürler Muzaffer hocam.

    Yanıtla (0) (0)
  • mehmet / 10 Temmuz 2024 20:08

    Enterasan ve ilgi çekici bir yazı olmuş tebrikler hocam

    Yanıtla (0) (0)
  • HÜSEYİN GÜRSOY / 10 Temmuz 2024 18:38

    Kıymetli Hocam yine ilginç bir konu ile fark yaratmışsınız. Kaleminize sağlık. Merakla bekliyoruz.

    Yanıtla (0) (0)
  • A.Eryılmaz / 10 Temmuz 2024 16:29

    Sayın hocamıza kıymetli bilgilendirmeleri için teşekkür ederiz. Boğa figürü zorlukların aşılmasını, ileri ve yukarı gitmeyi gösteriyor olabilir, insanların çevrelerinde olan ve kontrol etmekte zorlandığı, kontrol ettiğinde de gücünün - zenginlik ve itibar- insana geçtiği boğa (ilerleme) simgesi olabilir. Günümüzde tüm borsalarda "boğa piyasası" yükselişi, canlılığı, "ayı piyasası" inişi ve durağanlığı temsil etmektedir.

    Yanıtla (0) (0)
Doç. Dr. Muzaffer AYDEMİR Arşivi
SON YAZILAR